Kevesebb pénz jut a civileknek

Megyei körkép - Reálértéken legalább a 2010. évinek megfelelő összeget biztosítson a hatóságok és a civil szervezetek számára ezt kéri a kormánytól a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Németh F. Bernadett

Közleményükben rámutatnak, hogy a civileknek juttatott összeg az előző időszakban 3,5-ről 2,8 milliárdra csökkent, a jövő évi költségvetésben pedig már csak 1,4 milliárd forint szerepel a Nemzeti Civil Alap (NCA) támogatására. A tervek szerint az NCA-ban a döntéshozatal is kormányzati befolyás alá kerül, nagyrészt megszűnik a korábbi, jól működő rendszer, amelyben civilek által választott döntéshozók osztották el a rendelkezésre álló forrásokat - vélik a civilek, akik szerint drasztikusan csökkentek a szektor részére előirányzott szakminisztériumi támogatások, miközben az adótörvények változása miatt jelentősen visszaesik az szja civileknek felajánlott egy százaléka. A hazai kezelésű uniós forrásokhoz való hozzájutás is megnehezült, mert ezekhez hazai önrészt kell biztosítani, ami ezentúl aligha áll majd a civilek rendelkezésére - áll a közleményben.

A három nagy civil szervezet rámutat: "a civil szervezetek Magyarországon a GDP négy-öt százalékát állítják elő, mintegy 100 ezer munkahelyet tartanak fenn, és lényegesen többet fizetnek be adóként, mint amennyi támogatást kapnak az államtól, nem beszélve önként végzett munkájukról. Megszűnésüknek tragikus hatása lesz a magyar társadalomra és gazdaságra: még inkább lezüllenek a szociális, kulturális, egészségügyi, oktatási, környezet- és természetvédelmi területek, amelyek leginkább igénylik és eddig igénybe is vették a civil szervezetek közreműködését."

A szervezetek felhívják a figyelmet arra is, hogy "hazánk eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája sem sújtotta volna Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakóit, ha az állami szervek komolyan vették volna a környezetvédő civil szervezetek figyelmeztetéseit, illetve ha a hatóságoknak lett volna kapacitásuk arra, hogy a helyszínen ellenőrizzék az ajkai vörösiszap-tározót, és nem csak az érintett cég által benyújtott papírokból tájékozódtak volna annak állapotáról."
A közleményt 73 civil szervezet írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!