Lúdvacsora finom borokkal

Tapolca – Aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik, tartja a régi hagyomány, de az ilyenkor levágott lúd mellcsontja is különleges, hiszen megmutatja, milyen idô várható. Ha barna, esôs, ha fehér, havas télre számítottak a régiek.

Varga Ibolya

Emlékei szerint barna volt a mellcsont, azaz eszerint inkább esős tél várható. Egy másik népi alapvetést nézve viszont akár ennek ellentéte is előfordulhat, hiszen úgy tartották, „ha jókedvű Márton, kemény tél lesz”. Márton napján, pénteken pedig „jókedvűen” kisütött a nap. Így most csak az tűnik biztosnak, hogy a tél idén is bekövetkezik.

A Vinum Vulcanum Borlovagrend szombat esti rendezvényén a finom ételek és szép borok mellett a humor, a jókedv is kiemelt szerepet kapott. Tóth János Zoltán, a borlovagrend nagymestere ugyanis számos népi hiedelmet, régi szokást idézett fel köszöntőjében, s ezzel az est kellemes hangulatát is alapvetően meghatározta. Császár László polgármester arról szólt, hogy bízik a hagyomány folytatásában.

 

A köszöntők után a Tamási Áron Művelődési Központban Szabó Emőke református lelkész és Csere Sándor kanonok megáldották, megszentelték az újbort, ami Mártonnapkor ugyancsak az ünneplés tárgyát képezi. Általában ugyanis ekkorra forr meg az újbor. Nem is volt hiány az asztalokon, bőséggel kóstolhattak a vendégek a nemes új badacsonyi nedűkből. Az ünnephez fűződik immár hosszú évek óta a Vunim Vulcanum Borlovagrend avatási szertartása is.

Ezúttal négy új taggal bővült a létszám. Dr. Hangody László sebészprofesszor, Knolmajer Ferenc szőlő- és bortermelő, dr. Szabó Balázs, a Kékkúti Ásványvíz Zrt. igazgatója és Szarka Gyula, a Ghymes együttes vezetője vált lovagrendi taggá. Természetesen mind a négy jelölt teljesítette az ilyenkor előírt kötelező próbatételt, majd Kulka Gábor ceremóniamester közreműködésével az eskü szövegét is elmondták. Az ínycsiklandó vacsorát már a lovagrend főpohárnoka, Mezőssy Zoltán ajánlotta az illusztris vendégsereg figyelmébe, akik így kellő szaktudással felvértezve és jó étvággyal fogyaszthatták el a libamájkrémes, libakolbászos előételt, a kitűnő libacombot és a desszertként felszolgált, libaszem néven bemutatott süteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!