Pénzügyi, környezeti és személyes válság

Révfülöp - A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői, gyülekezeti, egyházmegyei és kerületi felügyelők Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban tartják országos konferenciájukat, melynek a válság a témája.

Balla Emőke

Mentális, személyes és családi válság, pénzügyi válság, környezeti válság. Ezekről a témákról hallhatnak előadásokat a gyülekezeti, egyházmegyei és kerületi felügyelők a hétvégén. Réthelyi János orvos szombaton a lélektani válságokról beszélt, melyek hirtelen törnek ránk, fenyegetőek, ijesztőek, kiszámíthatatlanok, kényszerrel hatnak ránk. Mindannyian átéltünk már kríziseket, genetikai hátterünk, neveltetésünk, érzékenységünk meghatározza, hogyan viselkedünk ilyen helyzetekben. Johann Gyula csömöri lelkész a felügyelők és lelkészek kapcsolatát vázolva arra kérte a felügyelőket, próbáljanak belelátni a lelkészek világába. Gadó György Pál környezetvédelmi szakember a környezeti válságról, éghajlatváltozásról, fajok kihalásáról, az ökológiai lábnyom nagyságáról beszélt, Kamarás István szociológus a szekularizációról, az elvallástalanodásról, modernizációról.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Globalizáció és válság címmel tartott előadást. Véleménye szerint az euro, az eurozóna van válságban, oka a protestáns észak és a latin katolikus dél közötti ellentét, más a munkaetika, az államadósság szintje, az államháztartás hiánya. A déli országok versenyképességi különbségeit elfedte a közös valuta, eladósodtak, mert eladósodhattak, adósságból építettek nagyvonalú, jóléti államot. Úgy vélte, a nagy költség, nagy veszteség miatt nem érdemes azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy elszakad az eurozóna, az északi és déli országok, és a fiskális uniót is nehéz volna létrehozni. Marad a jelenlegi helyzet, a kompromisszumos előrehaladás, az, hogy a válságba jutott országok annyi pénzügyi segítséget kapnak a többi európai országtól, amennyi még éppen megtartja őket. Cséfalvay Zoltán kiemelte: azok az országok sikeresek a válságban, akik képesek gyorsan és proaktív módon válaszolni a kérdésekre. Elmondta: a magyar kormány számára legfontosabb az államháztartás stabilizálása, az államadósság, a lakossági devizakitettség csökkentése és ezzel együtt a versenyképes üzleti környezet, a hatékony, proaktív állam kialakítása.

Ittzés János nyugalmazott püspök a válságot biblikus megközelítésben mutatta be. A legnagyobb probléma az emberi szív, a válság alapja a bűnbeesés. Az ember fellázadt Isten ellen, az születési valóságában Isten ellensége. A válságok oka Krisztus hiánya, a Krisztus-hit hiánya, az, hogy nem Istenben bízunk, nem Ő az első számunkra. Ittzés János szólt az áldozatkészségről ,a  jövő generációjáért való felelősségvállalásról és a közéleti ügyekről, az ügynökkérdésről.

A felügyelők konferenciáját Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője nyitotta meg, áhítatot tartott Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület és Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. A program a vasárnap délelőtti záró istentisztelettel ér véget, ahol Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdeti Isten igéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!