Vesztett remények - A szovjet megszállás tragédiájára emlékeztek

Veszprém – A november 4-i szovjet megszállásra emlékezett pénteken a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi Szervezete és a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprémi Alapszervezete.

Szabó Zsuzsanna

– A mai nap gyásznap, mert pontosan ötvenöt évvel ezelőtt ezen a napon szállták meg Magyarországot a szovjet csapatok. A jelentős túlerőben lévő szovjetek végül leverték a magyar forradalmat. Ám mégis mi győztünk, mert a hazaszeretet és a szabadságvágy hatalmasabb volt bennünk, mint az elnyomókban – mondta Kovács Rajmund, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprémi Alapszervezetének elnöke a Megyeháza téren álló Brusznyai-emlékműnél tartott megemlékezésen.

A Himnuszt és a beszédet követően a megemlékezés résztvevői közel kétszáz halálraítélt nevét olvasták fel, majd mécseseket és koszorút helyeztek el az emlékműnél. A Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi szervezete a Brusznyai Árpád-emléktáblánál tartott megemlékezést. Halmay György képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében hangsúlyozta: Magyarország 55 évvel ezelőtt ezen a napon immár sokadszorra veszítette el függetlenségét és lett ismét megszállt ország. Pálffy István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.



– Megrendülten állunk Brusznyai Árpád, a magyar szabadság mártírjának emléke előtt, mert napjainkban is fontos, hogy az utókor számára továbbadjuk az ő szellemiségét és tetteit. A székely himnusz eléneklése után megkoszorúzták az emlékhelyet.

Az 1956. október 23-án kitört foradalmat követően a Szovjetunió csapatai november 4-én megszállták Magyarországot. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt magyar katonák – bár hősiesen küzdöttek – nem győzhettek. Hazánk sorsa megpecsételődött, a több napon keresztül folytatott szabadságharc elbukott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!