Kezükbe veszik sorsukat - Demonstráltak az iszapkárosultak

Devecser - A város, valamint Kolontár és Somlóvásárhely károsultjait képviselő Esélyt az életre a vörösiszap után civil egyesület tagjai félpályás útlezárással tiltakoztak hétfő este hét óráig a nyolcas főút devecseri elágazójában.

Tóth B. Zsuzsa

A tiltakozók délelőtt húsz gépkocsival vonultak a főútra, különféle transzparenseket aggattak a gépkocsikra és magukra „Elég volt”, „Mért nem károsult minden lakos?”, „Követeljük a tározók rekultivációját” - feliratokkal. A legfőbb céljuk azonban, hogy beleszólhassanak a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt pénzadományok elosztásába - tudtuk meg a helyszínen az egyesület szóvivőjétől, Almási Jánostól.

Az útlezárással tüntetők   nehezményezik, hogy a tározók nincsenek lefedve, szeretnék tudni, milyen egészségkárosodásokra számíthatnak a jövőben. Az autósoknak osztogatott rövid összefoglalójuk szerint továbbá teljes körű tájékoztatást követelnek. Úgy fogalmaznak, hogy elég volt, kezükbe veszik sorsukat, hallatni kell a hangjukat és össze kell fogniuk, mert együtt elérhetnek valamit.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere már korábban is elmondta lapunknak véleményét az egyesület céljait illetően. Most újra hangsúlyozta, hogy a kármentő alapba befolyt összeg elosztását kormányrendelet szabályozza, arról tehát már döntés született. - Azt a közösség érdekében kell felhasználni, ezen dolgozunk és így is lesz. Szinte minden lakos köszöni a támogatást és hálás érte, csupán két tucat ember gondolja másként - mondta.

- Egyértelműen szembemegy a helyi közösségek érdekeivel a demonstráció - nyilatkozta lapunknak Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke. Mint mondta, vannak Devecserben és a térségben a közösség által megválasztott legitim vezetők, akik döntöttek arról, hogy hol és milyen fejlesztési, helyreállítási munkát végezzenek el. A magyar állam eddig 35 milliárd forintot fordított a kármentesítésre, a bajba jutottak megsegítésére, a környezeti károk enyhítésére és ezzel együtt létrehozta a kármentő alapot. Az alapban eddig 2 milliárd 40 millió forint gyűlt össze, amiből 289 millió forintot költöttek a lakosság kártalanítására, a települési fejlesztésekre pedig 477 millió forintot. Továbbá 1,1 milliárd forint banki lekötésben van és 96 millió forint kamatot hozott eddig, amelyet ugyancsak a települések használhatnak majd fel. Lasztovicza Jenő megjegyezte, "érdekesnek" tartja azt is, hogy a demonstráció szervezői között olyan is van, akinek közel tízmilliós adótartozása van.

 

Könnyebbé tennék az életet a városban

Toldi Tamás polgármester elmondta, hogy a kármentő alapban levő összeg például pályázatok önerejét fedezheti. Valamint abból készül el az új piac és vásárcsarnok, vállalkozások jöhetnek létre, munkahelyeket szintén teremtenek. Anníyit, hogy azok között még válogathat is a lakosság. A cél, hogy könnyebb legyen az élet a városban a jövőben.

 

A kataszrófával kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!