Rezidensek felmondása - Ugyanaz történhet, mint Szlovákiában

Veszprém - Tíz és fél ezer orvos dolgozik a szakellátási rendszerben, közülük 2500 írta alá és helyezte letétbe a felmondónyilatkozatát. Nagyon hamar meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek szükségesek egy válsághelyzet megelőzéséhez.

zaol.hu

A Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója is, nyilatkozta ezt lapunknak. Dr. Rácz Jenő emlékeztetett arra, a szlovák események előrevetítették, december után mi várható Magyarországon. Mint ismeretes, 2500 fiatal orvos - rezidens - helyezte letétbe felmondónyilatkozatát dr. Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél. A felmondások január 1-jén "élesednek", ha addig sem sikerül a bérek emeléséről megállapodniuk a kormányzattal.

Szlovákiában hasonló történet játszódott le, ott közel háromezer orvos felmondása lépett érvénybe december 1-jén, ám velük pár nap után megállapodott a kormány, miután követeléseik nagy részét teljesítették.

Dr. Rácz Jenő leszögezte, jelen pillanatban a költségvetés nem tartalmaz olyan tételeket, amely alapján a rezidensek követelése teljesíthető, azaz jelen pillanatban nincs fedezete a béremeléseknek. A szlovák párhuzam annál is érdekesebb, mert északi szomszédunknál az egészségügyben átlagosan harminc százalékkal magasabb a bér, mint Magyarországon.

A magyar rezidensek 300 eurós béremelési igénye pontosan akkora összeg, mint amennyit a szlovákok keveselltek a már amúgy is magasabb bérük mellé. A magyar egészségügyben katasztrofális a bérhelyzet, az uniós országok közül Románia és Bulgária van csak mögöttünk, a közép-kelet európai országokban is lényegesen magasabb a jövedelem. Ausztriában a magyarhoz viszonyítva a kezdő orvosi bér négyszeres, Hollandiában pedig tizenkétszeres.

Rácz Jenő arra is felhívta a figyelmet, hogy a rezidensek bérének jelentős emelése a rendszerben ellentmondás kialakulásához vezet. A kezdő, szakvizsgára felkészülő orvosnak így magasabb lehet a bére, mint az őt tanító régi kollégának.

A helyzetet csak globális, ágazati bérrendezéssel lehet megoldani - hangsúlyozta a kórházszövetség elnöke.

 

Nehezen találnak új orvost a kórházak

A megyei kórházban nem olyan kritikus a helyzet, mint országosan - közölte Rácz Jenő. A kis kórházak vannak rosszabb helyzetben, ahol egy osztályon 3-4 orvos dolgozik, ha közülük egy elmegy, az akár az osztály megszűnését is okozhatja. A megyei kórházban a probléma inkább az új orvosok munkába állítása terén jelentkezik, ma már nemcsak a klasszikusan hiányszakmának számító területen - patológia, aneszteziológia -, hanem a sebészetre, a szülészetre, a neurológiára és a sürgősségi osztályra is nehéz új szakorvost felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!