Sárga riasztás, csúszós utak, erős szél, megnövekedett a balesetveszély

Nem voltak felkészülve a gépkocsivezetők a pénteki időjárásváltozásra, az esőzések után reggelre lefagytak az utak, a megyében alig másfél óra alatt öt komolyabb, sérüléssel járó közlekedési baleset is történt a csúszós utakon.

Napló Online

A mentőszolgálat gépkocsijai reggel háromnegyed hét és nyolc óra között folyamatosan úton voltak, szinte mindenhol láttak árokba csúszott járműveket, szerencsére a balesetek többsége csak anyagi kárral járt. A mentőszolgálat ügyeletese elmondta, hogy reggel háromnegyed hétkor a tapolcai úton egy tartályautó és egy Ford ütközött, a személyautó az árokba hajtott, totálkárosra tört, sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították a megyei kórházba, és a délutáni hírek szerint meghalt. Részletek itt.

Alig húsz perccel később érkezett egy bejelentés, miszerint Nagycsád és Nemesgörzsöny között árokba csúszott egy személygépkocsi.

Szintén árokba hajtott egy gépkocsi Tüskevár és Somlóvásárhely között egy személy súlyosabban sérült, háromnegyed nyolckor pedig Bakonyjákónál landolt egy jármű az árokban, ott egy személy könnyebben, egy súlyosabban sérült. A veszprémi mentőszolgálat járművei Fejér megyében is láttak el szolgálatot, mert ott a sok balesetet nem győzték.



Sárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, a szél sebessége régiónkban elérheti a 70 kilométert óránként is, a hidegfronti hatás pedig fejfájást, migérnes panaszokat okozhat, ezért nem árt óvatosabban vezetni.

A közútkezelő megyei ügyelete arról tájékoztatott, hogy pénteken a hajnali órákban a visszajegesedés okozta a legtöbb problémát, mára a Bakonyban és a magasabban fekvő pontokon havazást várnak, készenlétben vannak a gépeik.

A pénteken érkezett viharos erejű szél esetenként fákat dönthet ki, illetőleg ágak gallyak törhetnek le és hullhatnak rá a közutakra. Ezek váratlan akadályokként jelentkezhetnek a közlekedők számára, késői észlelés esetén akár pánikreakciókat is kiválthatnak, különösen a sötétedést követő órákban.

Az éjszaka folyamán, illetve szombaton várható havazás szintén jelentősen megnehezítheti a közlekedést, a hirtelen változó útviszonyok, a csúszásveszély miatt.

A rendőrség kéri az útnak indulókat, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel vegyenek részt a forgalomban és a lehetséges veszélyekkel számolva, óvatosan (mérsékelt sebességgel, nagyobb követési távolságot tartva, fokozott figyelemmel stb.) közlekedjenek!

Számos baleset történt az ORFK közleménye szerint is. Részletek itt!

Az időjárásról

Pénteken eleinte napos időnek örülhetünk, majd nyugat felől beborul az ég és elered az eső. Az éjszakai órákban egy markáns hidegfront vonul át felettünk, kiadós csapadékkal, főként esővel, szombaton hajnalban havas esővel. Napközben megerősödik a délnyugati szél, ami az éjszakai órákban északnyugatira fordul. A hőmérséklet 7°C közelében tetőzik.



Szombaton többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, többször kialakulhat még havas eső, esetleg hózápor. Élénk északnyugati szél fúj. A hőmérséklet reggel 1°C, délután 2°C körül ígérkezik.

A folytatásban téliesre fordul időjárásunk, ismét fagyos éjszakák várnak ránk és napközben is 0°C körül tetőzik csak a hőmérő higanyszála. Általában sok lesz felettünk a felhő, többször kialakulhat gyenge havazás, hózápor - írja a vmeteo.hu


Az előrelátható forgalmi akadályról, traffpaxról ide kattintva tájékozódhat. 

Hogy lesz-e fehér karácsony? Bár december 20-a táján általában melegebbre fordul az időjárás, 25-e, december legcsapadékosabb napja - ami nem feltétlenül hó - , de ha elég hideg van, akkor jó eséllyel fehér pelyhek formájában hullik majd a csapadék - számol be az esotanc.hu, mely november 23-án fehér karácsony számlálót indított. December 16-án 62 százalékos eséllyel pályázhatunk hólepte ünnepre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!