Aki fizet, háromszor újrázhat

Megyei körkép - Óvatosak a Veszprém megyei cégek, nem fizetnek minden számlának tűnő idegen küldemény alapján. Ez derült ki rövid tájékozódásunk során, amit egy 34 900 forintos díjközlő levél alapján végeztünk.

Győrffy Árpád

A formája, a szöveg tartalma alapján számlára emlékeztető küldeményt a két ünnep között postázta ki a Telefonkönyv Magyarország Kft. vállalkozásoknak és más szervezeteknek. A szövegben a címzetteket előfizetőnek titulálják, és banki átutaláshoz megadják nekik a "Megjelenítés a 2012-es Telefonkönyvben" szolgáltatás díját, az említett 34 900 forintot. Csak a lap alján szerepel egy rendkívül apró betűs szöveg arról, hogy a "Fizetés önkéntes. Olvassa el a hátoldalon az ajánlat általános szerződési feltételeit".

No, itt jön az igazi nehézség, mert betűk mikroszkopikus méretűek, és a lehető leghalványabb szürke színnel nyomtatták azokat. Számítógépbe szkennelve, felnagyítva és utólag lesötétítve sikerült csak kibetűzni a szöveget. Mint kiderül, a közölt összeg a negyedéves díj, aminek befizetésével az érintett egyúttal megköti a szerződést legalább 12 hónapra, tehát még legalább háromszor ennyi pénz befizetésére. Elállásra csak a befizetést követő 10 napon belül van lehetőség ajánlott levélben. A szerződés egy év után automatikusan hosszabbodik.

Mit is kapunk ezért a legalább 139 600 forintért? A szöveg szerint a kft. az ügyfeleinek "preferenciális" rendszert biztosít a nem fizetőkhöz képest a www.telefonkonyv.co címen elérhető telefonkönyvében. Tehát az első oldalon olvasható "2012-es Telefonkönyv" elnevezés valójában költői túlzás, hiszen csak egy internetes megjelenésről van szó egy olyan oldalon, amiből 12 egy tucat.

Mivel lett volna néhány kérdésem, megpróbáltam felhívni a céget a levélen megadott ügyfélszolgálati telefonszámokon. A megadott időben mindegyiken a következő szöveg hallgató: Jelenleg minden kezelőnk foglalt. Hívása fontos számunkra, hívjon bennünket később. Ügyfélszolgálati időn kívül a számokon a "hálózat foglalt" hibaüzenetet hallani.

A cégnyilvántartásból annyit sikerült kideríteni, hogy a céget alig egy hónappal a levelek kiküldése előtt  jegyezte be a Fővárosi Cégbíróság. Vezetőjeként egy Herczeg Attila Levente nevű személy szerepel.

Megkerestem a hazai telefonkönyveket régóta készítő Magyar Telefonkönyvkiadó Társaságot, hogy mit  szólnak a "2012-es Telefonkönyvről" szóló levélhez. Semmi közük hozzá. Mivel több hasonló jelzést kaptak, jogi lépéseket tesznek az ügyben  válaszolták a cég titkárságán.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztályán nem tudnak az érintett céggel kapcsolatos eljárásról.

Mivel vállalkozásokról van szó, megkerestem a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) is.

- A GVH gyakorlata szerint egy vállalkozástól nagyobb körültekintés várható el üzleti döntései meghozatalakor, mint egy átlagos fogyasztótól. Ettől függetlenül a kereskedelmi gyakorlat felvetheti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény rendelkezéseibe történő ütközést. Az eddig beérkezett panaszok alapján a GVH még nem indított versenyfelügyeleti eljárást - reagált a kérdésekre Gondolovics Katalin szóvivő.

Úgy tűnik, az elvárható körültekintés megvolt a vállalkozásoknál. A telefonkonyv.co oldalon található listából felhívtam néhány vállalkozást. Többen közülük megkapták a levelet. A szöveg tartalma, formája alapján eleve arra gondoltak, hogy csak valamilyen csőbe húzás lehet, ezért helyből a szemétkosárba iktatták.

 

Romániában volt korábban a főpróba

A mostani próbálkozás nem előzmény nélküli. Az interneten keresve több olyan cikkel találkoztam a romániai újságokban, amelyek szerint egy Herczeg Attila Levente nevű személy vezetésével működő vállalkozás hasonló módon próbált pénzt gyűjteni Romániában is telefonkönyvben való megjelenésért. A 2010 novemberében, decemberében megjelent cikkekben arról is írnak, hogy egy másik magyar személy már 2007-ben is próbálkozott ugyanezzel a módszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!