Versenytársak, nem ellenségek - Merre tovább palotai MSZP?

Várpalota - Falussy Sándor önkormányzati képviselő számára nem volt alternatíva egy Gyurcsány Ferenc vezette párt, ezért nem volt kérdés, hogy továbbra is az MSZP színeiben politizál tovább.

Szabó Péter Dániel

- Tény, hogy régi bírálója vagyok a szocialista párt működésének, kommunikációjának, s ahol tudtam, tettem is ez ügyben, ám sokszor süket fülekre és vastag falakra találtam. Nálam azonban egyrészt még létezik klubhűség, másrészt az MSZP novemberi kongresszusán számos olyan régen várt fejlemény történt, ami nagy bizakodással tölt el. Elég, ha Mesterházy Attila a köztársaság megmentéséről szóló kiáltványát, vagy az új és hiteles arcokkal történő politizálás lehetőségét említem - mondta el kérdésünkre Falussy Sándor önkormányzati képviselő, aki a Demokratikus Koalícióba (DK) átlépett Deák Istvánnéval szemben továbbra is a szocialista színeket képviseli a várpalotai testületben.

- Mennyire osztotta meg a DK megalakulása a szocialista párt helyi szervezetét, s Deák Istvánné vezetésével mennyien léptek át az új pártba?

- Míg országosan az MSZP tagságának töredéke lépett át a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett új pártba, addig Várpalotán a tagság egyharmada. Ez persze nem is csoda, hiszen itt Deák Istvánnéval az élen szinte a teljes helyi elnökség ezen dolgozott már jó ideje. Tény, hogy ezért a tagság is erősen megosztottá vált.

- Mennyien és kik alkotják jelenleg az MSZP várpalotai szervezetét?

- Mintegy húszan maradtunk aktív tagok, s tucatnyian szüneteltetik a tagságukat, ami egyfajta kivárást jelez. A maradó tagok között idősebb és fiatalabb, értelmiségi és munkás egyaránt megtalálható, de tény, hogy az eddig ismertebb személyek kiléptek vagy háttérbe vonultak. Ez nehézséget és lehetőséget egyaránt jelent a maradóknak.

- A történtek fényében milyen célokkal, elképzelésekkel vág neki a következő helyhatósági választásig tartó önkormányzati munkának?

- A képviselő-testületben ugyan magamra maradtam, de tudom, hogy nem vagyok egyedül. Az emberek visszajelzései alapján a célom adott: megakadályozni a még nagyobb romlást, hogy aztán majd ki tudjuk vezetni Várpalotát a mostani súlyos helyzetéből.

- Milyen jellegű együttműködésre lát lehetőséget helyi szinten az MSZP és a DK között? Van-e arra esély, hogy 2014-ben például közös polgármester-jelöltet állítson a két szervezet?

- Nyilvánvalóan versenytársak vagyunk, de nemhogy ellenségek, még ellenfelek sem lehetünk. A kiválás körülményei miatt idő kell, hogy mélyebb és szélesebb együttműködés jöjjön létre, ám az egyértelmű, hogy a jövőben a baloldalnak bárhol, bármilyen választáson egy közös jelöltet kell támogatnia ahhoz, hogy a jelenlegi hatalom leváltható legyen. Természetesen Várpalotán is közösen kell majd olyan polgármesterjelöltet állítanunk, aki nem vált hiteltelenné, valamint szakmailag és tapasztalatát tekintve alkalmas a feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!