Kutyás történet két szemszögből, tanulsággal

Egymásnak feszült a két felsőörsi szomszéd. A téma a felelős állattartás, ami ezúttal közel sem elméleti a kérdés, a megoldása még kevésbé. Morzsi meghalt, közölte a puli gazdája szerkesztőségünkhöz intézett levelében, és megnevezte a "gyilkost" is. A szomszéd alaszkai malamutját.

Gombás Gabriella

Szűcsné dr. Mészáros Edit az unokáit félti. Úgy véli, ha a szomszéd kutyája képes volt neki esni a jámbor lelkű pulijának, a jövőben megtámadhat más állatot, akár embert, kisgyereket. Levelében - de élő szóban is - közli a véleményét, miszerint, most sem a kutya felelős. Hát akkor ki?

- Természetesen a gazdája. A szomszéd malamutja átmászott a kerítésen, megtámadta a pulimat, aki behódolt, de a malamut a már hátán fekvő Morzsi torkán okozott súlyos sérüléseket. A marakodás rövid ideig tartott, a kutya gazdája is végignézte. Két nappal később a kutyám elpusztult – magyarázza az asszony, akit a négylábú családtag elvesztése szembeötlően megviselt. Megtudjuk, hogy a malamut akrobatikus mutatványnak is beillő módon mászott át rendszeresen a magas élősövény-kerítésen. De ezzel semmi gond nem volt, mert nem bántott senkit. Szűcsné két fekete pulija és a malamut jól ismerték egymást, sokszor játszottak együtt. Szilveszterkor Morzsi gazdája élénk ugatásra figyelt fel, a pulik üdvözölték a lakásból az udvaron csaholó malamutot, Edit ki is engedte őket, hiszen máskor is játszottak együtt, ám alig múlt el néhány perc, amikor éktelen kutyasikongás hallatszott, kirohant és saját szemével látta, miként "őrjöng a nagy kutya a kicsin".

- Nézek a kapu felé, ott a kutya gazdája, szólítgatta is a malamutot, én meg üvöltöttem, hátha megijed és elengedi Morzsit. Félelmetes volt nem tudtunk közbeavatkozni.

Elmondja, korábban semmi gond nem volt a malamuttal, ám egy ideje kóborol, csavarog. A gazdája, mondja Szűcsné, szándékai szerint gondolkodott a megoldáson, ám semmit sem tett annak érdekében hogy az ebet az udvarában tartsa. Az asszony alaposan tanulmányozta az alaszkai fajta minden tulajdonságát és a Szánhúzóalapítvány álláspontját is ismerteti, miszerint ezek a kutyák rossz tartásrendben magatartászavarosakká válnak.

- Félnem kell a saját udvaromban? Nem érzem magam biztonságban, bárkit megtámadhat, az eltávolítása a szomszédból szükséges és indokolt - szögezi le Szűcsné, miközben hangoztatja, nem a bosszúvágy hajtja. Levelét megírta, továbbította a sajtónak, az állatvédőknek, és a szomszéd postaládájába is került belőle.

Varga László és felesége úgy vélik, hogy az első intő jelre reagáltak, és azonnal felszereltették a villanypásztort.

- Edit korábban soha nem kifogásolta, hogy Krisz átjár az udvarába a pulikhoz – közli Varga László, miután megismerkedünk Krisztiánnal, a barátságosnak tűnő malamuttal. A házigazda elmondja, hogy úgy másfél hónappal korábban felbukkant egy kis kutya a házuknál, s attól kezdve Krisz eljárkált hazulról, a gazdája úgy véli, talán szuka lehetett a kicsi, és őt kereste. A gazdi meg a malamut után futott, volt rá példa hogy a Skodával volt kénytelen megkeresni. De baj sohasem történt.

- Amikor csavarogni kezdett a kert hátsó részében megemeltem a kerítést két méteren felül, ott már nem tudott ellógni. Minden rést megjavítottunk, amikor olyan látványban volt részünk, hogy nem hittünk a szemünknek: megmássza a kétméteres élősövényt, és azon jutott ki az udvarból. A sajnálatos esemény után megkötöttem a kutyám, és amikor megkaptam Edit levelét felszereltem a villanypásztort.

A puli és a malamut szombaton verekedtek össze, Morzsi hétfőn került orvoshoz, ahol kiderült, a sérülése súlyosabb, mint azt feltételezte a gazdája. Vargáék elmondják, azt hallották a szomszédjuktól, hogy a 9 esztendős Morzsinak a sérülésen kívül más baja is volt, aminek - a kutyaviadal kimenetelét illetően - vagy van, vagy nincs jelentősége. És ahogyan Edit asszony mondja, Morzsit már nem lehet feltámasztani.

Viszont veszélyessé kívánja nyilvánítani a malamutot, azt szeretné, ha eltávolítanák a szomszédságból, és panaszával a település jegyzőjéhez fordult.

Könczöl Gábor felsőörsi jegyző előtt nem ismeretlen a történet. Megtudjuk, hogy a sértett fél kérelmet nem terjesztett elő, így hivatalból a hatóság nem intézkedhet. Ha valakinek gondja van a szomszédjával, bejelentést tehet, birtokvédelmet kérhet, ám ha ilyen nincs, akkor - jogi értelemben véve - az önkormányzatnak nincs feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!