Meglepetés négyévenként

Tapolca, Keszthely - Loszmann Klára február 29-én született, a fiatal lány vidáman azt mondja, az ő születésnapját aztán nem felejti el senki!

zaol.hu

Klári tapolcai lány, igaz, most Keszthelyen él párjával. A távolság azonban nem akadály családtagjainak és barátainak, hogy a jeles napon felköszöntsék, sőt! Még Budapestről és Debrecenből is elutaznak, hogy együtt ünnepelhessenek. Klári négyévenkénti igazi születésnapján ugyanis mindig van meglepetés bőven. Legutóbb ő akart bulit rendezni, de valahogy senki sem ért rá, vagy beteget jelentettek a meghívottak. Ő  megértette ezt, úgy döntött, hogy munkával tölti a napot. Egy ismerős hölgy kérte a segítségét ruha átalakításához, hiszen Klári varrónő. Az asszony Klári rokonai mellett lakott, így odafelé gondolta, beköszön azokhoz. Majd elájult, mikor belépett a gyönyörűen feldíszített lakásba.

- Mint az amerikai filmekben, tele volt minden lufival, volt torta és persze ott volt minden rokon és barát. A szomszédasszony és a párom is tudott mindenről, utóbbi pedig képtelen titkot tartani, ma sem értem, hogy bírta megállni, hogy ne szóljon. De még arra is gondolt, hogy ünnepi ruhát hozzon nekem. Óriási meglepetés volt, akkora színjáték, hogy azt mondtam, itt mindenki Oscar-díjat érdemelne a rendezésért. Február 29-én este tíz órakor születtem, valójában most van a nyolcadik születésnapom, de 32 éves vagyok. Persze, gyerekkoromban anyukám is megtartotta mindig a szülinapomat, elő nem fordulhatott volna, hogy kimaradjon. A legközelebbi hétvégén ünnepeltünk mindig. Nem is zavar, hogy négy évig nincs ott a naptárban ez a nap, hiszen több ember tudja a születésnapomat, mint én másokét. Mindenki várja, hogy mikor lesz, nem felejtenek el megköszönteni. Amikor pedig nincs, abban a három évben azt mondják, hogy szegény Klári, köszöntsük meg. Szerintem senkit nem ünnepelnek annyian, mint nekem - mondja nevetve a vidám lány.

Klári egyébként kissé babonás. A fekete macskáktól nem tart ugyan, azokat szereti, de ha valamiért vissza kell fordulnia, leül otthon három másodpercre, hogy elkerülje a szerencsétlenséget. A négylevelű lóherét marokszám szedi, aztán egy könyv lapjai közé teszi, mert elajándékozni nem szabad a szerencsét hozó növényt. Egyébként amikor nem a munka miatt varr, akkor hobbiból teszi. Már-már művészet, amit csinál, Hardy Mari ruhafestő művésszel együtt dolgozva érdekes ruhaköltemények kerülnek ki a keze és a varrógépe talpa alól. A nemezt élénk színre festi, aztán divatos kosztümöt varr belőle. Munkáikat most Bécsben mutatják be, talán ez Klári számára az egyik legszebb születésnapi ajándék a mostani évben.

 

Legutóbb 2008-ban volt szökőév, a következő szintén négy év múlva várható. Sokan úgy tudják, hogy a Gergely-féle naptárreform óta február minden negyedik évben egy nappal hosszabb a szokásosnál. Ez nem teljesen így van, szökőévnek számít ugyanis minden olyan év, mely néggyel osztható, de százzal nem. Ez utóbbiak közül szintén kivételt képeznek azok az évek, melyek a négyszáz többszörösei. Szökőév volt például 1988, 1992 és 1600, 2000, de nem számít annak az 1900-as esztendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!