Állampolgári esküt tettek

Nemesgörzsöny - Két egyetemista találkozott 2004-ben véletlenül, egy USA-beli bevásárlóközpontban, és megörvendeztek az egymás ajkáról szóló magyar szónak. Egyikük egy Kolozsváron tanuló gyergyószentmiklósi székely, másikuk egy nemesgörzsönyi, Pécsett tanuló fiatalember.

Nagy Imre

Az ismeretségből életre szóló barátság, elkötelezettség született. Az egyetemisták felnőttek, a nemesgörzsönyi fiatalemberből polgármester, országgyűlési képviselő lett. Győrffy Balázs 2005-ben járt először Gyergyón, a Lázár családnál, majd ők is visszaadták a látogatást. Családi szálak is szövődtek, Lázár Zoltán esküvői tanú, majd keresztapa lett, a görzsönyi polgármester fiának keresztapja. Az Országgyűlés 2010-ben született döntése aztán egyértelművé tette, hogy a kapcsolat más formában is létezhet.

- Soha nem volt kérdés az együvé tartozás, az, hogy mi köt össze bennünket. Most mégis, jogilag van lehetőségünk mindezt szentesíteni - fogalmazott Győrffy Balázs polgármester a településen szombaton tartott honosítási ünnepségen. A személyes kapcsolatnak köszönhetően a gyergyószentmiklósi Bikács és a Lázár családok kilenc tagja több száz kilométert utazott azért, hogy itt, ebben a kis faluban tegyék le honosítási esküjüket. 

- Számomra többszörös öröm és büszkeség, hogy településünk polgármestereként előttem tehetik le az állampolgársági esküt. Egyrészt a nemzeti összetartozás jegyében minden magyar honfitársunkat örömmel fogadjuk állampolgárként is a haza kebelére, másrészt nekem személyes kötődésem is van az itt esküt tevőkhöz - mondta meghatottan Győrffy Balázs polgármester, majd feleskette a kilenc családtagot. Nevükben Lázár Zoltán mondott köszönetet a jelenlévőknek.

- Történelmi pillanat ez számunkra, ami a nagyszüleink számára csak álom volt. Mit is jelent számunkra a magyar állampolgárság? Lelki vigaszt. Amit Trianon egykor elvett tőlünk, azt most ti itt visszaadtátok nekünk. És hogy mit kapunk még? Tiszteletet, kedvességet, szeretetet, baráti kézfogást, ölelést. Volt, aki azt mondta nekem, hogy nem kell papír ahhoz, hogy magyarnak érezzem magam. De az okirat már a miénk, azt senki sem fogja elvenni tőlünk, mert nem adjuk. A szívünkben hordozzuk és őrizzük, mert a székely mindig is pillére volt és lesz is a magyar nemzetnek - fogalmazott a volt kolozsvári egyetemista.

A megható ünnepségen dr. Mail József apát-plébános és Szakács Sándor református lelkész mondott áldást a nemzetre és az esküt tevő családokra, majd az aktus befejezéséül a Székely himnusz csendült fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!