Az egészségügyiek kamarája nem túl elégedett

Veszprém - Vegyes érzelmekkel fogadta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veszprém Megyei Szervezete dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter bejelentését az egészségügyi ágazatban dolgozók béremeléséről.

Varga Domokos Péter

Erről a kamara megyei elnöke beszélt lapunknak. Vinkler Lajosné elmondta, a bérrendezésre már egy évtizede várnak. A bejelentés szakdolgozókra vonatkozó egyértelmű pozitívuma, hogy a március 3-án, a Syma Csarnokban szervezett nagygyűlésük előtti bértárgyalásoknál jelentősen kedvezőbb pozíciót értek el. Dr. Szócska Miklós államtitkár ígérete szerint megvalósul a szakdolgozók képesítését, valamint szolgálati idejét figyelembe vevő differenciált béremelés, új bértábla kialakítása. A 93 ezer szakdolgozó közül 67 978-at érint szektorsemlegesen, eltérő mértékben. Ez azt jelenti, hogy 32,4 százalékuk 20 000 forint feletti, 15,1 százalékuk 15 ezer forint feletti, 21,2 százalékuk 10 ezer forint feletti és 31,3 százalékuk 10 ezer forint alatti béremelést kap, azaz 21 277 fő havi 45 ezer forint pluszjövedelemhez juthat.


 
A differenciálással annyit elértek, hogy egy szakképzetlen pályakezdő bére 93 ezer, és egy húszéves gyakorlattal rendelkező OKJ-s szakápolóé bruttó 129 ezer forint lesz.
 
Vinkler Lajosné fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az alapellátásban foglalkoztatott több mint 20 ezer szakdolgozó sajnálatos módon teljes mértékben kimaradt a várva várt béremelésből. A kamara ki-emelten fontos feladatának tartja, hogy ezen szakdolgozói csoportra is szektorsemlegesen legyen érvényes a kialakítandó új bértábla.
 
Hangsúlyozta, véleményük szerint csak az első, rendkívül sürgető lépés történt meg, melyet a kormányzat által ígért többlépcsős bérrendezés kell hogy kövessen ahhoz, hogy a jövőben is legyenek szakdolgozók, akik a betegek ellátását hivatásuknak tekintik.
 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!