Ettől megállhat az rezidens-elvándorlás?

Veszprém - Jó eredménynek tartjuk az egészségügyi ágazatban dolgozók béremeléséről született megállapodást kommentálta a hírt lapunknak dr. Dénes Tamás.

Varga Domokos Péter

A Magyar Orvosok Szövetségének Veszprém Megyei elnöke kifejtette, a megállapodás körülbelül 43 ezer forint nettó béremelést jelent, a többgyermekes családoknál az adómérték változása miatt ez valamivel több lesz. Különösen fontos, hogy jogszabályban rögzített, további, lépcsőzetes béremelést is ígér a kormányzat, amelyben az egészségügyi dolgozók számára külön bértábla készül. A januárig tartó, visszamenőleges érvényesítést is pozitívumnak tartja.

Dénes Tamás bízik abban, hogy ez a béremelés már lesz olyan szintű, hogy megállítja az orvoselvándorlást. Hangsúlyozta, ebben ő ugyan személy szerint bízik, de racionálisan átgondolva mégis azt feltételezi, az orvoselvándorlás nem áll meg.

Elmondta ugyanakkor, az orvosok bére még mindig töredéke a nyugati országok béreinek. Szlovákiában a télen 300 euróval emelték az orvosok fizetését, Magyarországon az emelés euróba átszámítva kö-rülbelül 220-ra jön ki. Végeredményben Szlovákiában az orvosok kétszer annyit fognak keresni, mint nálunk.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás jelenti-e egyben a letétbe helyezett felmondások megsemmisítését is, közölte, "a Magyar Rezidensszövetség hivatalos válaszát nem ismerem, de a megállapodás elfogásával egyetértek".

A hazai  egészségügyi rendszer átalakításáról Dénes Tamás elmondta lapunknak, hogy érdekvédelmi vezetőként aggódva figyeli a folyamatot, mert jelenleg igen magas szintű ellátás folyik a Veszprém megyei kórházban, és bíznak abban, hogy ez majd nem esik áldozatául a struktúraátalakításnak. Azaz, bizonyos speciális műtétek elvégzéséért ezentúl a betegeknek nem kell elmenniük másik intézménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!