Folyamatban a vidékfejlesztési pályázatok értékelése

Vaszar - Lezárultak a pályázati határidők a Gemara-SK Vidékfejlesztési Egyesületnél. Az ezzel kapcsolatos tennivalókról Szabadi János, a munkaszervezet vezetője tájékoztatta lapunkat.

Nagy Imre

- Megkezdtük a beérkezett pályázatok feldolgozását, ellenőrzését, januárban és februárban ezzel foglalkoztunk. A pályázatokat adminisztratív ellenőrzésnek kellett alávetni, ehhez előzetes helyszínei szemle is hozzá tartozik. Megnéztük tehát,  hogy hol szeretnék a beruházást megvalósítani, illetve azt is hogy nem kezdődött-e már el, hiszen ez utóbbi kizáró ok. Az ellenőrzéseken túl vagyunk, ezeket a pályázatok további vizsgálata, illetve a már lezárt pályázatoknál a befogadó végzések kiküldése követte. A munka folyamatos, megkezdjük az ún. A/2 ellenőrzéseket és értékeléseket az unióban működő „négy szem” elv alapján - fogalmazott Szabadi János, aki a további munkamenetről is szólt.

Mint elmondta, ezután kerülnek a pályázatok további ellenőrzésre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A minisztérium által előírt határidőket tartják, így remélhetően áprilisban a pályázatok visszakerülnek a munkaszervezethez. Itt rangsorolják őket, illetve megállapítják a nyertes pályázatok ponthatárát.
- Az elmúlt időszakban ülésezett az elnökségünk, itt az ún. meg nem valósított pályázatokból visszafolyó pénzek besorolásáról kellett dönteni. Ez elsősorban a III-as tengely négy jogcímét (turisztika, mikro-vállalkozások támogatása, vidéki örökség, falufejlesztés) érintette. Egy jogcímre nem tudunk forrást biztosítani, ez a vidéki örökség fejlesztése. Javaslatot tettünk értékelési szempontokra is. A következő feladat a közgyűlés összehívása a költségvetésünk elfogadása miatt. Ehhez szükség van a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről azoknak a sarokszámoknak a megállapítására, ami alapján a költségvetésünket véglegesíteni tudjuk - mondta a munkaszervezet vezetője.

Megtudtam azt is, hogy további fontos feladatuk a monitoring-tevékenység. Ennek lényege egyrészt a szempontok megállapítása, másrészt, hogy az előző évek pályázói öt évig kötelesek jelentést készíteni a beruházás működtetéséről. A munkaszervezet ebben is segíti a GEMARA SK-hoz tartozó tagokat.  A közeljövőben fórumot is terveznek, ahol a pályázatok feldolgozásával kapcsolatos tudnivalókat ismertetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!