Sajtónap - A média munkatársainak felelőssége

Veszprém - Herendi Gábor kapta a Szabad Sajtó Díjat, Bartuc Gabriella felelős szerkesztő pedig a Napló nívódíját.

Napló Online

A független szabad Magyarország születése és a sajtószabadság elválaszthatatlanok egymástól, mondta Porga Gyula polgármester a városházi sajtónapi ünnepségen, amikor a megye és a város másodszor tartotta együtt a sajtónapi megemlékezést. A polgármester hangsúlyozta: az újságíró a minőség élő biztosítéka, a szakmaiság, a szaktudás letéteményese; minőségi média nélkül nem lehet minőségi társadalmat építeni. Az újságírók a valóság felelős tükrözői, nemcsak tudósítják, de tudatosítják a valóságot, a tényújságírás és a véleményújságírás jól megfér egymás mellett. Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a média munkatársainak felelősségét, a véleményformálás lehetőségét emelte ki és szólt az új média, az internet világáról is.

Az ünnepségen Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója kulturális műsorát hallhatták a résztvevők, majd Porga Gyula átadta a Szabad Sajtó Díjat Herendi Gábornak, a Méz rádió ügyvezető-főszerkesztőjének. Herendi Gábor pályafutása a Juventus rádióban indult, öt társával együtt megalapította a Jam rádiót, 1994 óta a Veszprém TV-ben dolgozik, 2009 óta annak felelős szerkesztője. Jelenleg a Méz rádió ügyvezető-főszerkesztője.

A Napló szerkesztőségében tartott sajtónapon Barták Péter főszerkesztő idézte fel azokat a kivételes pillanatokat, amelyek az elmúlt évtizedekben a hajdani forradalmi hangulathoz hasonlítottak. Ilyen volt például, amikor a lap gyűjtésének eredményét, egy teherautónyi adományt vitt a szerkesztőség néhány munkatársa Erdélybe a romániai forradalom idején. Azóta a sajtó, a média világa igen nagy átalakuláson ment át - utalt az elmúlt húsz év folyamataira , de a Napló mindmáig meg tudta őrizni olvasótáborát.

Sokat tett ezért az előző évben Bartuc Gabriella felelős szerkesztő is, aki a munkatársak titkos szavazata alapján érdemelte ki 2012-ben a nívódíjat. Köszönetében utalt arra, hogy a lap újságírói, fotósai nélkül az ő munkája sem lehetne eredményes. Az írás, az újságírás még mindig az élet megismerésének soha meg nem unható, egyik legnagyszerűbb módja - mondta.

A Pannon Lapok Társasága (PLT) volt ügyvezetője, Kovácsi Miklós emlékére alapított Kovácsi Objektív Díjat az alapítvány kuratóriumának döntése alapján idén a Zalai Hírlap nagykanizsai munkatársa, Horváth-Balogh Attila kapta. 
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Gazdasági Újságírók Szakosztályának Gazdasági Sajtó Díját az idén Osváth Sarolta, a Pannon Lapok Társasága újságírója, a MÚOSZ Felügyelő Bizottságának elnöke vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!