A hölgyeknek sem könnyítettek a túlélőversenyen

Pápa – Amint arról már beszámoltunk, idén is megrendezték az MH Pápa Bázisrepülőtéren a Magyar Honvédség II. Túlélő futóversenyét.

Polgár Tibor

Az ilyen küzdelmeknek külföldön nagy a hagyománya, már hazánkban is gyökeret eresztettek. Az első survivalversenyt Belgiumban rendezték meg 1982-ben, azóta a világon egyre népszerűbb az efféle extrém sport, például már gyerekeknek is rendeznek hasonló megmérettetést. A Magyar Honvédség rendszeresen indul válogatottjával a külföldi versenyeken. Az első hazai tornát tavaly szervezték Pápán, amit idén egy újabb túlélőverseny követett.



A szervezők maximálisan kihasználták a pápai katonai bázis adottságait: az árkok, a fák, a bunkerek és az itt található tó remek lehetőséget biztosít arra, hogy a versenyzők extrém körülmények között bizonyítsák bátorságukat, rátermettségüket, felkészültségüket. A verseny résztvevőit 11,5 kilométer futás, 1,5 kilométer kötél és 35 akadály várta. A jelentkezők öttagú csoportokban vágtak neki a változatos, embert próbáló, olykor szélsőséges terepnek. Hibapont nélkül, az összes akadályt teljesítve, a lehető legrövidebb idő alatt kellett eljutni a célba. Mindezt idén közel száz rendvédelmi dolgozó kísérelte meg, zömében a Magyar Honvédség állományából. De képviseltette magát a túlélőfutáson a Pápára települt Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), valamint a Pápai Rendőrkapitányság is. A mezőnyből a hölgyek sem hiányoztak, nekik bármiféle könnyítés nélkül, ugyanazt a pályát kellett teljesíteniük, mint férfi társaiknak.



– A verseny komplexitást kíván meg az indulóktól, hiszen az összetett táv megtétele során nemcsak futni kell, hanem az ügyességre, az állóképességre, valamint mentális és fizikai erőre is szükség van. Az idei túlélőfutáson már nagyobb távon, nehezebb feladatokkal kell megbirkózniuk a résztvevőknek, néha a magasban, olykor a vízben vagy egy sötét bunkerban. A pálya körülbelül másfél-két óra alatt teljesíthető, szemben az előző évi 40 perccel. Célunk, hogy a nemzetközi mezőnyhöz is felnőjünk, és megmutassuk, fel lehetősétudunk készülni összetett feladatok legyőzésére – fogalmazott Bíró András százados, a verseny szervezője. A honvédségi versenyen megyénkből a 40 évnél idősebbek között Kovács Gábor (MH 54. Veszprém Radarezred) bizonyult a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!