Európában egyedülálló tanfolyamot indít a HM Újdörögdön

Újdörögd – Európában első alkalommal rendeztek olyan NATO-tanfolyamot, aminek célja az improvizált robbanószerkezetek elleni védekezés és veszélyfelismerés volt.

Halmos György

Az újdörögdi tanfolyam során a katonák felkészülnek a polgári lakosság között rejtőzködő ellenség álcázási technikáinak felismerésére, módszereinek elsajátítására, így időben felderíthetik és semlegesíthetik őket – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium pénteken. A tanfolyamon eddig csak az amerikai tengerészgyalogság és a különleges erők vehettek részt, a pozitív tapasztalatok alapján a NATO is be akarja illeszteni kiképzési rendjébe ezt a módszert.

A Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán kilenc külföldi és húsz magyar vett részt a tanfolyamon, amelyen amerikai szakemberek is előadtak.

A kiképzés céljára felépítettek egy afgán falut imitáló romvárost, ahol a katonák gyakorolhatják a nem hagyományos robbanószerek elleni védekezést, illetve a támadás elhárítását. A nem hagyományosan előállított és használt robbanószerkezetek a NATO-nak és a magyar honvédségnek a műveletekben elszenvedett veszteségei 70 százalékát okozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!