Késnek a fejlesztések, nem lesz gyógycentrum

Balatonfüred – Februárban írtunk arról, hogy a nyár elején megkezdődhet az egykori Huray piac területén egy speciális gyógyközpont építése, ám a legújabb hírek szerint erre mégsem kerül sor.

Győrffy Árpád

Mint akkor írtuk, egy vállalkozás, a K+F Kft., illetve a fejlesztésre létrehozott Gyógyközpont Kft. a Huray úti komplex fejlesztés első fázisaként valósítaná meg 1,7 milliárd forintos költséggel azt a táplálkozástudományi kutatóés fejlesztőcentrumot, ami mintegy 30 embernek adna munkát. A cég a fejlesztéshez több mint 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert.


A napokban azonban a cég vezetője a Heti Világgazdaságban azt nyilatkozta, hogy építkezés helyett inkább egy szálloda használaton kívüli szárnyában hoznák létre a centrumot. Bóka István polgármestert arról kérdeztük, mi lesz így az egykori Huray piac területére képzelt fejlesztéssel.

– A képviselő- testület támogatta, hogy első ütemben egy gyógyközpont, majd a következőben színházterem, szállásférőhely és mélygarázs valósuljon meg. A végleges szerződés létrehozását az önkormányzat a Probio Zrt.-re bízta. Közben a tervek megvalósításával kapcsolatban problémák merültek fel. Megfelelő pályázati lehetőség hiányában a szállásférőhelyfejlesztés és a színház-, illetve konferenciaterem-kialakítás nem volt reális elképzelés. Ezért döntöttünk úgy, hogy az első ütemben tervezett gyógyközpont megvalósítására a Honvéd utcában adunk lehetőséget. Vitára adott okot, hogy a vállalkozó ígért egy 20 százalékos tulajdonrészt, de velünk ellentétben ezt úgy értelmezte, hogy tőkeemelési kötelezettség is kapcsolódik hozzá. Több határidőt adtunk a szerződés megkötésére. Mivel ezek nem teljesültek, lezártnak tekintjük az ügyet. A polgármestert megkérdeztük arról a városban terjedő hírről is, miszerint a Zákonyi utcai nagy parkolóban egy vállalkozás szállodát építene.



– A szabályozási terv nem zárja ki, hogy ott egy ilyen jellegű fejlesztés valósuljon meg, ha valaki megépíti a mélygarázsokat is. Akár több vállalkozásnak is lehet hasonló terve, de pillanatnyilag nincs napirenden ilyen ügy. A legjobb az lenne, ha a parkolás lekerülne a föld alá, a felső rész pedig megnyílna a közforgalomnak, parkként, sétányként működne – mondta Bóka István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!