Stromfeld utcai balhé

Veszprém – Lépcsőházi megbeszélésre gyűltek össze a lakók a veszprémi Stromfeld utca 9. számú ház alagsorának levegőtlen helyiségében. Sokan kint rekedtek a folyosón, mások a lépcsőházban ácsorogtak, s ha nem is hallották, miről diskuráltak a bent levők, nagyon is jól tudták. A 180 lakást számláló épület lakói évek óta nem tudnak zöld ágra vergődni a közös képviselőjükkel.

Gombás Gabriella

Bíróságra járnak, ügyvédekkel, rendőrséggel leveleznek, és képtelenek megérteni, mi az oka annak, hogy nem tudnak érvényt szerezni vélt vagy valós igazuknak. A lépcsőházi megbeszélésnek is ez volt a tárgya. Tavaly márciusban a lakástulajdonosok rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték a társasház ügyeit intéző és képviselő JÓ-MÁ Bt. visszahívásának ügyében.

A közgyűlésen jelentős számban megjelent lakók egyhangúlag döntöttek arról, hogy a társaságtól megvonják a bizalmat, és a képviseletet a Társasház Centrum Kft.-re bízzák.


Visszahívták a korábbi számvizsgáló bizottságot is és újat neveztek ki.

Csakhogy a JÓ-MÁ ebbe nem nyugodott bele, a tavaly március 29-i közgyűlésen hozott határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt peres eljárást kezdeményezett, és a lakók első fokon vesztettek, majd idén májusban a fellebbviteli tárgyaláson is: a bíróság döntése szerint a közgyűlés határozatai érvénytelenek, mert formai hibákat tartalmaztak. A pervesztesnek nyakába szakadt a perköltség is.

– Ez már nem tréfa – véli Kovács Csaba Lászlóné, aki a lépcsőházi beszélgetést vezeti –, tanulságos volt a történet mindannyiunknak, a jog beleszólt az ügyünkbe, nyilvánvaló, hogy a társasházközösség akarata csak akkor érvényesülhet, ha körülbástyázzuk magunkat jogi ismeretekkel. Lehet, hogy a tavalyi közgyűlés összehívása nem felelt meg a törvényi feltételeknek, de a közös képviselőnknek több mint egy hónapja továbbított levelünk, amelynek minden betűje összhangban van a társasházi törvénnyel, már tökéletesen megfelel. Mégsem hívta össze a közgyűlést a törvényes határidőben.

– Azt is kifogásoljuk, hogy az általunk fizetett ügyvéd „a másik fél érdekeit védi”, nem a lakókét – magyarázza Kovácsné, miközben a társasház ügyvédjétől érkezett levelet lebegteti, amelyben az áll, hogy a kialakult helyzetért nem a képviseletet ellátó cég felelős, hanem azok, akik „meggondolatlanul a közös képviselő megváltoztatását majd másfél éve szervezik”. A lakók hangot adnak a véleményüknek, tudni vélik, a közös képviselő miért „húzza az időt”.



Mert nyilván „jó üzlet a társasházi megbízás”, mondják, Kovácsné hivatkozik a könyvszakértői és igazságügyi véleményekre, amelyek állítólag több pontban elmarasztalják a bt. könyvelését. Az egybegyűltek lassan letérnek a főcsapásról, röpködnek a levegőben az észrevételek, kifogások, hogyan is áll a társasház anyagilag, milyen pénzből, kinek a döntése alapján építkezik a közös képviselő az alagsorban, hol vannak a számlák, adósságokat, tartozásokat vélnek felfedezni, a közös költségekkel is el kellene számolni, mondják. Az ügyet bonyolítja, hogy tavaly márciustól a JÓ-MÁ Bt. megbízatását felfüggesztették, s a lakók a munkát a Társasház Centrum Kft.-re bízták. Így most – szerintük – az sem egyértelmű, kire vár az éves beszámoló előterjesztése, amelynek a határideje május 31-én lejárt.

– Június utolsó hetében közgyűlés lesz – erősíti meg Mándics Csaba közös képviselő –, mert az éves beszámolót meg kell vitatni. – Tavaly márciusig mi könyveltünk, majd 9 hónapig a Társasház Centrum Kft., ezt a 9 hónapot most le kellett könyvelnünk, mert nem kaptuk meg időben a szükséges iratokat – mondja Mándics Lászlóné, a bt. könyvelője, és hozzáfűzi: tavaly márciusban a lakók 9,7 millió forint közös költséggel tartoztak, idén májusban már 13,6 millió az adósságuk. – Erről nem beszéltek a lépcsőházban? – kérdi. A jelekből ítélve a lakókat pillanatnyilag nem az éves beszámoló izgatja. A társasházi képviseletet kívánják lecserélni. Mindenáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!