A Greenpeace aggódik a hétfői paksi baleset miatt

Budapest (MTI) - Súlyos aggodalmának adott hangot a hétfői kettes fokozatú paksi atomerőművi üzemzavarral kapcsolatban a Greenpeace környezetvédelmi szervezet.

Szausev Xénia

Az ismételten késői tájékoztatás, illetve az emberi mulasztás okozta baleset újból felveti a kérdést, hogy valóban biztonságos-e az ország legnagyobb erőműve - közölte a zöld szervezet szerdán az MTI-vel.
    
Hangsúlyozzák: az üzemzavar újabb bizonyíték arra, hogy a nukleáris energia használata nem biztonságos, és egy atomerőműben bekövetkezett esetleges baleset soha nem látott következményekkel járhat. 

A nukleáris biztonság kérdésének vizsgálatakor nem szabad elfeledkezni az emberi tényezőkről sem, amely még akkor is veszélyforrást jelenthet, ha egyébként technikailag minden rendben van az atomerőműben - fűzik hozzá. 
    
A Greenpeace tájékoztatásában emlékeztet a 2003-as paksi üzemzavarra, amelyben egy balesetet először szintén kettes, majd később hármas fokozatba sorolták a nemzetközi nukleáris eseményskálán. 

A Paksi Atomerőmű közleményében ugyan az áll, hogy ezúttal radioaktív kibocsátás nem történt, azonban eddig mégsem tisztázott teljesen, hogy az elszakadt mérőlánc milyen mértékben sugárzó - olvasható a szervezet közleményében.
    
A szervezet szerint Magyarország nincs rákényszerülve az atomenergiához hasonló veszélyes energiaforrásokra, mivel már léteznek olyan - megújuló energiákon és energiahatékonyságon - alapuló alternatívák, amelyek hosszútávon fenntartható megoldást nyújthatnak az ország energiaellátására.
    
Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője kedden arról adott tájékoztatást, hogy a paksi atomerőmű 4–es blokkjának karbantartása alatt egy felaktiválódott mérőlánc esett a csarnok padozatára, de személyi sérülés, illetve radioaktív kibocsátás nem történt.
    
Az atomerőműben érvényes dózis határértékekkel kapcsolatban Mittler István elmondta, hogy folyamatos munkavégzés mellett a heti dózis korlát 1 mSv (millisievert), míg az atomerőműben dolgozók éves dóziskorlátja személyenként 20 mSv. 

Az erőmű keddi tájékoztatása szerint a mérőlánc egyméteres körzetében mért sugárzás meghaladta az 50 mSv/óra értéket. A kommunikációs vezető ugyanakkor hozzátette: a sugárzási érték jelenleg nem lépi át a megengedett határokat a reaktorcsarnokban.
    
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 1990-ben dolgozta ki a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálát (INES), amelynek célja a lakosság és a sajtó közérthető tájékoztatásának segítése. 

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapja szerint kettes besorolás alá esnek azok a műszaki üzemzavarok, vagy rendellenességek, amelyek ugyan közvetlenül vagy azonnal nem befolyásolták az erőmű biztonságát, de a biztonsági intézkedések újraértékeléséhez vezethetnek.
    
A Paksi Atomerőmű Zrt. év elején közreadott összegzése szerint 2001-ben három, 2002-ben és 2003-ban négy-négy úgynevezett INES esemény történt. 2004-ben két ilyent regisztráltak, 2005-ben és 2006-ban egyet-egyet, míg 2007-ben egyet sem. 

Legutóbb 2008 júliusában történt kisebb rendellenesség, amely egyes besorolást kapott az eseményskálán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!