Adománygyűjtésbe kezdett a Napló

Az október 4-én Ajka, Kolontár és Devecser térségében bekövetkezett súlyos katasztrófa károsultjainak megsegítésére adománygyűjtést kezdeményez lapunk.

Napló Online

Az ajkai zagytározó gátszakadása nyomán kialakult rendkívüli helyzet miatt családok százai, emberek ezrei kerültek kilátástalan helyzetbe. Az emberáldozatokat is követelő tragédia kárfelmérése napokig, hetekig elhúzódhat, ennek ismeretében tudjuk pontosan meghatározni, kinek, milyen formában tudunk segíteni. Ám addig is várjuk az adománygyűjtéssel egyetértők felajánlásait, miben, hogyan tudnak segíteni, mekkora összeget tudnak nélkülözni erre a célra.

Azt gondoljuk, most minden forint számít, hogy a megyénkben élő áldozatokon segíteni tudjunk. Várjuk a pénzbeli felajánlásokat a következő számlaszámra: OTP Bank 11748007-20097158, a közlemény rovatba az "adomány" szót kérjük feltüntetni (a bankszámlaszám IBAN formátuma: HU26 1174 8007 2009 7158 0000 0000 OTP Bank Nyrt.).

Lapunk felhívására rengetegen adományoznak és utalnak át pénzt a segélyszámlánkra, amelyen az összeg meghaladta már az 2,1 millió forintot. A Pannon Lapok Társasága négy megyéjében eddig közel négymillió forintot utaltak a károsultaknak. Köszönjük mindazoknak, akik az elsők között utaltak át kisebb-nagyobb összegeket. Természetesen továbbra is várjuk a felajánlásokat. Az egyéb kezdeményezésekről, tárgyadományokról folyamatosan beszámolunk.
 
Aki egyéb módon, például védőfelszereléssel, ruhákkal, élelmiszerrel, ivóvízzel szeretne segíteni, az értesítse szerkesztőségünket, mi erről hírt adunk és közvetítjük a segélyezést a helyszínen koordináló szerveknek.

Hova fordulhatnak a cégek és magánszemélyek felajánlásaikkal?

Lapunk felhívására nagyon sokan kezdik el megyénkben, az országban, de a határainkon túl is az adományok gyűjtését, utalnak át pénzt a segélyszámlánkra az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Elérhetőségek
Az adakozni kívánó szervezetek, vállalkozások, intézmények az önkormányzatokhoz fordulhatnak:
Kolontár, Kossuth u. 24., 06-88-512-810. Polgármester: Tili Károly.
Devecser, Petőfi tér 1. 06-88-512-730. Polgármester: Toldi Tamás.

A vörös iszap katasztrófa által sújtott Kolontár és Devecser Önkormányzata külön bankszámlaszámot nyitott a károsultak megsegítésére. A pénzadományokat az alábbi bankszámlaszámokra lehet továbbítani:

Devecser:  11748090-15427085-10070004
Kolontár:  11748090-15427298-06540009

A magánszemélyek adományait Kolontáron a kultúrházban Soháné Csóka Zita koordinálja, címe: Arany János u. 2., telefonszáma: 06-20-3902-382.
Devecserben Hegedüs Árpádné, a Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője végzi a szervezést a régi művelődési házban, címe: Damjanich u. 7., telefonszáma: 06-30-207-1850.

  

 

OLDALTÖRÉS: Akik további segítséget nyújtanak

 

 

 

Akik további segítséget nyújtanak a károsultaknak:

Hajdúsági rendőrök adománya - A Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalui Rendőrkapitányság adománygyűjtést szervezett a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Az adományokat csütörtök délelőtt szállították le a berettyóújfalui rendőrök Devecserre.

Az adománygyűjtéshez Berettyóújfalu város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatal, valamint Berettyóújfalu város Polgárőr Egyesülete is csatlakozott. Az egy teherautónyi rakomány több mint 100 zsák ruhaneműt, használati eszközöket, 800 doboz konzervet, tartós élelmiszert, fertőtlenítő és tisztítószereket tartalmazott.
A devecseri gyűjtőhelyen dr. Lingvay Csaba r. alezredes a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetője és Pálfi Anikó Berettyóújfalu alpolgármestere adta át az adományokat Kovács László devecseri alpolgármesternek - tudtuk meg a rendőrség sajtószolgálatától.

- A Budapest Bank és dolgozói 6,6 millió forinttal támogatják a vörösiszap károsultjait az újrakezdésben. A bank munkatársai októberben gyűjtést szerveztek az iszapkatasztrófa károsultjainak javára. A Budapest Bank ezek után megduplázta a dolgozók adományait és összesen 6,6 millió forintot utalt át a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetének. A szervezet az összegből a vörösiszap károsultjainak újrakezdését szolgáltatóházán keresztül az újjáépítéshez, felújításhoz szükséges szakmunkával támogatja majd.

Iparosok felajánlása - A vörösiszap kisiparos műhelyeket, berendezéseket, raktárkészleteket semmisített meg. Kisvállalkozók és alkalmazottak maradtak otthon és munkahely nélkül Devecser és Kolontár térségében. Az Ajka-Devecser és Térsége Ipartestület megkezdte a kisvállalkozói károk felmérését, 100 ezer forint felajánlásával elkülönített számlát nyitott a károsult kisvállalkozások megsegítésére. Megállapodott az érintett önkormányzatokkal, hogy a felajánlások odaítélésében közösen döntenek. Az Iposz országos elnöksége és az Ajka-Devecser és Térsége Ipartestület felhívja az ország ipartestületeit, szakmai szövetségeit és tagságát, hogy lehetőségeikhez mérten nyújtsanak segítséget a kárt szenvedett társaiknak. A vállalkozások összefogása, szolidaritása és támogatása erőt adhat az újrakezdéshez, a szolgáltató és termék-előállító műhelyek újjáépítéséhez, a kétkezi munka eszközeinek beszerzéséhez, a lakosságot szolgáló tisztes ipar működéséhez.

Az olimpikon is segít - "Lapjukban rendszeresen olvasom szűkebb hazám történéseit és itt kísértem figyelemmel a vörösiszap-katasztrófa megdöbbentő eseményeit" - írja a Naplóhoz címzett e-mailjében Boczkó Gábor többszörös Európa-bajnok, olimpiai 2. helyezett, válogatott párbajtőröző, aki 1977-ben született Tapolcán. 

"Itt értesültem róla, hogy egyéb más segítségnyújtás melett önökön keresztül is lehetőség nyílik erre. Mint Veszprém megyei születésű és ide ezer szállal kötődő sportoló másokhoz hasonlóan én is szeretnék segíteni. Ezúton felajánlom azt a sportmezt (dedikálva), melyet a pekingi olimpián viseltem, ahol az athéni ezüst után IV. helyet szereztem. Bízom benne, hogy akad olyan sportszerető gyűjtő, akin keresztül segíteni tudunk. Kívánom, legyen minél sikeresebb akciójuk.

 

Az olimpikon mezét köszönjük, és felraktuk azt a top-aukciós internetes oldalunkra. Aki érdeklődik az értékes mez iránt, és annak megvásárlásával szeretne segíteni, a www.topaukcio.hu oldalon, az Öltözködés és kiegészítők rovatban 2211-es sorszámmal találja meg a relikviát.

 

OLDALTÖRÉS: Akik már segítettek

 

 

 

Akik már segítettek:

-  Nagy értékű légtisztító berendezést adományozott a Lux Hungária Kft. a devecseri napközi otthonos óvodának. Az AC6-os típusú szerkezetet november 25-én a cég képviselői adták át vörösiszap-katasztrófa sújtotta település óvodásainak.

- Újabb nagyszabású segélykoncertet hirdettek meg a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére, ezúttal Tapolcán. St. Martin, valamint Tóth Vera, Tóth Gabi, Galla Miklós, Márió, Postás Józsi és sokan mások mind ingyen lépnek fel azon a segélykoncerten, amit november 6-án, szombaton tartanak Tapolcán a városi rendezvénycsarnokban. St. Martin még új lemezének bevételéből is felajánlást tett - tudtuk meg a szervezőktől.

A tapolcai segélykoncert egész napos rendezvény, délelőtt sport programok (gyermek, női, öregfiú, felnőtt férfi meghívásos labdarúgó tornák) délután játszóház várja a közönséget. A jó szórakozást ígérő koncert, amelynek műsorvezetője Klausmann Viktor lesz, 18 órakor kezdődik.

- Jótékonysági gálát szerveznek Ajkán a vörösiszap okozta károk enyhítésére a művelődési központban. November 4-én, csütörtökön 17.00 órakor fellép az Ajkai Pedagógus Női Kar, a Padragkúti Bányász Férfikar, a Borostyán Bányász Férfikar, a Forrás Kamarakórus, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Bahar Orientális Hastánc Egyesület. A Pannon Várszínház művészei: Zayzon Csaba, Stefancsik Annamária, Kovács Ágnes Magdolna  sláger és musical összeállítással szerepelnek. Gazdag Tibor színművész a Grog zenekarral lép fel.

- A szlovákiai Rimaszombatról érkezett Gál Sándor, a Roviga elnevezésű jótékonysági szervezet elnökének vezetésével háromtagú delegáció Nagyvázsonyba. A küldöttség Gömör megyében 150 ezer forintot gyűjtött össze az iszapkárosultak javára. Pokrócokat és tartós élelmiszert is hoztak magukkal közel 300 ezer forintos értékben.

- Segélykoncert Herenden - "Tele van a város szeretettel" címmel tartanak segélykoncertet a vörösiszap károsultjaiért október 29-én a herendi művelődési házban. A magánszervezésben megvalósuló rendezvényen sokak által kedvelt zenekarok, énekesek és más előadóművészek lépnek fel ingyenesen. A koncert címét is az egyik fellépő, a Prognózis együttes, illetve Vörös István slágeréből kölcsönözték. Rajtuk kívül ott lesz a közreműködők között a Kormorán együttes, Éliás Gyula dj, Bányoczky Nóra musicalénekes, a Madách Színház tagja, a Sagi és Breakes barátai formáció, Nyiba Sándor, a Historica zenekar, az ír-amerikai népzenét játszó Rat Boys, valamint a Dr. Grog-LGT emlékzenekar. A műsort Sági Bernadett és Éliás Gyula vezeti. A 16 órakor kezdődő koncert előtt 14 órától gyermekprogramot rendeznek. A bevétel teljes összegét személyesen adják át a károsultaknak. 

- Szlalommal a bajbajutottakért - Autós ügyességi versenyt rendezett a Szany SE Autósport-szakosztály október 24-én, közel 60 nevező állt rajthoz. A helyi és környékbeli vállalkozók, társaságok, magánszemélyek és a szakosztály felajánlásából, valamint a nevezési díjakból befolyt összeget a verseny végén átadták a kolontári iszapkárosult versenyzőtársuknak, Völler Károlynak és családjának.

- A Kabóca Bábszínház jótékonysági rendezvényt tart a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére október 31-én 9 órai kezdettel. A szervezők az érdeklődöket egész napos programmal várják, melyek közt várhatóan lesz bábelőadás, kézműves-foglalkozás, kalandjáték és diafilmvetítés is. Mindemellett a Piros Orr Bohócok Alapítvány bohócai szórakoztatják a jelenlévőket, valamint a vendégül látott kolontári általános iskola diákjait. A közreműködők között szerepel még Gryllus Vilmos előadóművész, zeneszerző, aki koncertjével járul hozzá az adománygyűjtéshez. A bábszínház a teljes bevételt egy konkrét intézménynek, a kolontári Táncsics Mihály Általános Iskola tanulóinak és családjának megsegítésére ajánlja fel.

- Zalaboldogfa önkormányzata három, teljes közművel ellátott építési telket ajánlott fel ingyenesen Kolontár és Devecser károsultjai közül három családnak.

Kétgyermes családok jelentkezését várják, akik szívesen letelepednének a Zalaegerszeg melletti faluban. A telek térítésmentes biztosításának feltétele, hogy egy éven belül meg kell kezdeni a családi ház építését, s két éven belül használatbavételi engedéllyel kell rendelkezni. A családoknak vállalniuk kell azt is, hogy ha tíz éven belül eladják a házat, megfizetik az önkormányzatnak a 2,2 millió forintos telekárat. December 31-ig várják az érdeklődőket a 92/560-080-as számon.

- Félmillió forintot ajánlott fel az iszapkatasztóra károsultjainak Lencsés Tamara az ajkai Kristályfürdő Kft. ügyvezetője javaslatára a Magyar Fürdőszövetség az október 19-én és 20-án Hajdúszoboszlón tartott éves közgyűlésén. A  szövetség a saját költségvetéséből különítette el az összeget, valamint vállalta, hogy összegyűjti  a többi fürdő felajánlását. Lencsés Tamara kérésére vállalták azt, hogy saját egységeikbe belépőket biztosítanak a károsult családoknak valamint a mentési munkákban részt vevő szakembereknek.

- A könyvtárosok egyesületének Veszprém Megyei Szervezete is adománygyűjtésbe kezdett, számlaszámot nyitott. A vörösiszap áradat súlyosan érintette a devecseri városi könyvtár és művelődési házat is. Bár a kastélykönyvtárba nem folyt be az iszap, de tönkretette az autót, amellyel a kistérségbe tartozó 34 település könyvtári ellátását végezték. A könyvtárosok megyei szervezete szeretne hozzájárulni egy másik gépkocsi vásárlásához, ezért alszámlát nyitott, tájékoztatott Sárköziné Sárovits Hajnalka, a megyei szervezet elnöke és titkára, Pardiné Mórocz Magdolna.

- A Balatonfüredi-Veszprémi Rotary Klub alszámlát nyit, hogy segítsen fedél alá jutni néhány családot. A devecseri Édász ház megvásárlása és felújítása a cél. Az ingatlant néhány éve elkezdték átalakítani, két kisebb lakás 95 százalékos, két nagyobb lakás 70 százalékos készültségben van, így négy családot tudnának lakáshoz juttatni, tetőbeépítéssel a ház tovább bővíthető két lakással, közölte Véh Balázs és Szalai Attila. A ház eladási ára 20 millió forint.

- Jótékonysági aukciót szervez a vörösiszap-katasztrófa áldozatai javára Veszprém-megyei művészek festményeiből, grafikáiból, fotóiból a veszprémi Balaton Plaza. Az alkotások megtekinthetők a bevásárlóközpont honlapján, illetve a 23-as számú üzletben. A nyilvános árverés időpontja: október 29., péntek 17 óra (az ételudvar mellett). A felajánlók között van B. Hegedűs Piros, Debreczeny Zoltán és Gombor József is.

- Lesencetomajon is nagyszabású gyűjtésbe kezdett a lakosság a vörösiszapár károsultjainak megsegítésére. Az adományban tartósélelmiszer, ruhanemű, tisztító- és fertőtlenítőszer, bútorok, ágyneműk és tisztálkodási szerek is voltak. A szomszéd községekből (Lesenceistvánd, Lesencefalu) is ide szállították felajánlásaikat. Mindezeken túl 6 nap a fizikai munkában is segítséget nyújtottak. A férfiak lapátoltak, a nők a főzésben és étkeztetésben segítettek.

- A Kabóca Bábszínházban október 31-én 9 órától jótékonysági rendezvényt tartanak az iszapömlés károsultjainak megsegítésére. Az egész napos veszprémi program keretében lesz kézműves foglalkozás, kalandjáték, diafilmvetítés, bábelőadás. Közreműködők: Gryllus Vilmos zenész, Majoros Ágnes bábművész, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócai, Bohócok a láthatáron Csoport, Wolfné Litter Beáta játszóházvezető, és a Kabóca Bábszínház társulata. Két bábelőadást tartanak, egyik a Százszorszép Bóbiska, a másik a Jancsi meséi. A teljes bevételt a kolontári Táncsics Mihály Általános Iskola tanulóinak és családjaiknak megsegítésére ajánlja fel a Kabóca Bábszínház.

- Közös Hullámhossz néven internetes rádióadást indított a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete Ajkán és Devecserben, hogy segítsen a vörösiszap áldozatain - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot az akció egyik szervezője, Medvegy Gábor. Egy fiatalok által működtetett ajkai rádió, mely a helyszín közelében van, és a devecseri plébánia segített a rádiósoknak. A plébánián például berendeztek egy stúdiót, innen sugároznak. Egy tucat helyi rádió is csatlakozott már a kezdeményezéshez.

- Építőanyaggal segítenek veszprémi vállalkozások. Felajánlásukról a Bramac Kft., a Barabás Téglakő Kft., a Lasselsberger-Knauf Kft., valamint a Schiedel Kft. ügyvezető igazgatói személyesen tájékoztatták Lasztovicza Jenőt, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökét. Eszerint a cégek egy családi házhoz ingyen biztosítják termékeiket. A Barabás Téglakő Kft. háromezer négyzetméter antikolt téglakövet biztosít díjmentesen. A Bramac Kft., a Lasselsberger-Knauf Kft., a Schiedel Kft. vállalják, hogy Kolontár és Devecser újjáépítésében mennyiségi korlátozás nélkül, vörösiszapsegély-áron biztosítják a tetőfedő anyagot, vakolatot és a kéményrendszert.

- Az úrkútősi megyei első osztályú női kézilabdamérkőzés bevételét a hazai egyesület a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára ajánlja fel. A találkozó október 23-án 18 órakor kezdődik, a meccs játékvezetői ez alkalommal hasonló céllal lemondanak tiszteletdíjukról. A megyei II. osztályú labdarúgó bajnokságban szereplő Ősi PSE legutóbbi bajnokijának bevételét, 70 ezer forintitot ugyancsak felajánlotta a vörösiszap-károsultaknak.

- Jótékonysági gálát szervez a Queen Dance TSE október 22-én Várpalotán. A Jó szerencsét Művelődési Központban 18 órakor kezdődő gálán a házigazda tánccsoport mellett több helyi és veszprémi amatőr művé- szeti csoport és előadó is fellép. Az estet Várpalota polgármestere, Talabér Márta nyitja meg.

- Az alsóörsi Pégyö festőpár egy festményét ajánlja fel a közelmúltban Ajkán bemutatott tárlat anyagából. A képet árverésen kívánják értékesíteni, a teljes bevételt átadják a károsultaknak.

- A csehbányai polgármester, Huiber György kezdeményezést indított el kollégái körében. Arra buzdítja elsősorban a kistérség, de akár az ország valamennyi polgármesterét, hogy ajánljanak fel a tiszteletdíjukból valamennyit a három károsult település javára. Huiber György egyhavi tiszteletdíját ajánlotta fel.

- Segélykoncert - Nagyszabású segélykoncert várja a segítő szándékú zenerajongókat - Porga Gyula polgármester fővédnökségével - október 31-én a Veszprém Arénában. A Veszprém környéki zenekarok felhívására közel 20 zenekar és énekes - ingyenesen - vesz részt a nagyszabású segélykoncerten. A délután 2-től hajnali 2-ig tartó, 30-30 perces blokkokból álló koncerten fellép a 30Y, a Quimby, a Kiscsillag, az Erik Sumo Band, a Pál Utcai Fiúk, a Vad Fruttik, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Hollywoodoo, a Kistehén Tánczenekar, Harcsa Veronika, a Heaven Street Seven, a Ladánybene 27, Sub Bass Monster, a Hősök, a Budapest Bár, a Roy & Ádám, Jamie Winchester, a Mystery Gang és az Anima Sound System. A teljes bevételt Veszprém megyei jogú város a devecseri és a kolontári önkormányzatoknak utalja át.

- Tapolca város önkormányzata segélykoncertet szervez a vörösiszap-károsultak megsegítésére a városi sportcsarnokban. A fellépők ismert előadók: Tóth Vera, St. Martin, Galla Miklós, Adri, Tóth Gabi, Márió, Postás Józsi, Domján Tamás és a Koktél, Kerekes Gyuri és barátai lesznek. A koncert november 6-án 18 órakor kezdődik.

- Műsorral segített a Magyar Televízió: vasárnapi, október 17-ei adománygyűjtő napján több mint 70 millió forintot ajánlottak fel az ország különböző pontjain élő emberek. Az MTV telefonvonalain közel 26 millió, a megyei jogú városok adományhelyein mintegy 45 millió forintot gyűjtöttek a nézők a vörös sártengerrel elöntött területek károsultjainak.

- A veszprémi, Veszprém megyei vállalkozók összefogását kezdeményezi az iszapömlés károsultjainak megsegítésére az Euronics Műszaki Áruházlánc. Fazekas Zsolt cégvezető elmondta: elsősorban az itt működő cégeknek kell összehangolni a segítséget. Ők a kamionnyi ásvíz mellett öt millió forint értékű műszaki cikket ajánlanak fel, amit a polgármesterekkel egyeztetve használnak fel és adományoznak. Az ajkai Jysk áruház 300 ezer forint értékű ágyneműt és törölközőt ajánlott fel a két településnek. A Somló és Környéke Borút Egyesület tagjai különféle használati cikkeket ajánlottak fel. Az ajkai Marton Lászlóné pénzt utal a segélyszámlánkra, valamint jó állapotú paplant, vánkost, gyerekruhát ad.

A veszprémi kórház munkatársai minden nap délután fél háromtól sötétedésig Devecserben a karitász udvarban látják el a sérülteket, egy mobil egységük pedig házról házra jár. A legtöbb, kötözéshez, sebek ellátásához szükséges eszközük biztosított, de kézkrémekre és szemcseppekre nagy szükségük lenne - tájékoztatott Szemánné Erika, az ellátás koordinátora.

- Balatonfüred önkormányzata egymillió forinttal járult hozzá a vörösiszapár károsultjainak megsegítéséhez. A pénzt a megyei önkormányzat erre a célra nyitott számlájára már át is utalták.

- A sümegi Hotel Kapitány naponta 100 adag meleg ételt szállít Kolontárra és Devecserre, és egy jótékonysági koncert megrendezését szervezi. A Várcsárda 15 szobáját felajánlották a kitelepített családok részére, teljes ellátással, mindaddig, amíg nem tudnak visszaköltözni otthonaikba. Az újjáépítésben is szeretnének segíteni, így vállalják, hogy segítséget nyújtanak két családi ház megépítésében, vagy helyreállításában.

- Az Ajka Városért Alapítvány eddig 200 ezer forintot gyűjtött össze a katasztrófában érintettek megsegítésére. Az összeget átutalták, de a gyűjtést folytatják.

- A vörösiszap-katasztrófa 100 kárvallottjának ajánlott fel szállodai elhelyezést két hónapra Balatonvilágoson, a Club Aliga létesítményeiben a tulajdonos Pro-Mot Hungária Kft.

- Egész hétvégén ügyeletet tartott a Máltai Szeretetszolgálat sümegi csoportja azért, hogy fogadják a katasztrófa károsultjainak szánt adományokat. Sokan vittek tartós élelmiszert, tisztító és tisztálkodó szereket, pelenkát, a többség azonban használt, de jó állapotú ruhákkal, ágyneművel, takaróval segített.  A szombaton reggel a gimnázium tornatermében elszállásolt devecseri lakosok hétfő reggelre elhagyták az átmeneti szállást, rokonokhoz mentek, vagy otthonukba költöztek vissza. A hétvégén a szeretetszolgálat aktivistái, a helyi polgárőrök gondoskodtak róluk, és megjelent a máltaisok budapesti központjának két munkatársai is, hogy tájékozódjon a helyzetről és felmérje, mire van szükségük a veszélyeztetett területen élőknek. A további adományok tárolására Rátosi Ferenc polgármester újabb helyiséget biztosított a szeretetszolgálatnak.

- Alsóörs képviselő testülete úgy döntött, fél millió forintot azonnal átutal az Ajka, Kolontár és Devecser térségében bekövetkezett súlyos katasztrófa károsultjainak megsegítésére lapunk által indított számlaszámra, amelyet a költségvetés tartalékából fedeznek majd. A település vezetősége gondolkodik a további segítségnyújtási lehetőségeken is – tájékoztatta a Naplót Hebling Zsolt polgármester.

- Zalaboldogfán telkeket ajánlott fel az önkormányzat az iszapáradat károsultjainak. Luter Péter polgármester elmondta: hallotta, hogy többen úgy döntöttek, másutt kezdenek új életet. Közülük három családnak tudnak segíteni azzal, hogy ingyen biztosítanak közművesített, 2,2 millió forint értékű házhelyet.

- Egy kamionnyi ásványvízet ajánlott fel a vörösiszap áradat károsultjainak az Euronics Műszaki Áruházlánc - tájékoztatta lapunkat Fazekas Zsolt cégvezető. Az adományt a katasztrófavédelmi igazgatósággal egyeztetve juttatják el a helyszínre.

- Adománygyűjtésbe kezd a Veszprémi Petőfi Színház - Jótékonysági est a katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Az Ajka, Kolontár és Devecser térségében bekövetkezett súlyos katasztrófa károsultjainak megsegítésére jótékonysági estet tart a Veszprémi Petőfi Színház október 25-én (hétfőn) este hét órakor. A rendezvényen a teátrum tagjai mellett veszprémi és országosan ismert művészek lépnek fel.

- Városlődön is gyűjtést szerveznek, meleg ruha, ágyneműk, tartós élelmiszer felajánlásaikat a Városlőd, Rózsa utca 21. szám alatt várják.

- Az MSZP európai parlamenti delegációja egymillió forintot ajánl fel az áldozatok családjainak megsegítésére. "A delegáció kezdeményezte, hogy az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Jerzy Buzek házelnök az intézmény nevében fejezze ki szolidaritását a hozzátartozókkal" - mondta Tabajdi Csaba, MSZP EP delegációvezető. 

- Sümegen tisztítószereket, tartós élelmiszert, ruhaneműt gyűjtenek a polgármesteri hivatal és a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja felhívására. Kovács Imréné, a segélyszervezet aktivistája elmondta, gumicsizmára, ásványvízre, ágyneműre és tisztítószerre volna a legnagyobb szükség, illetve babapelenkára. Az adományokat szombaton és vasárnap 9-16 óráig, valamint hétfőn 8-12 óráig várják a segélyszervezet munkatársai a volt mentőállomás épületében.  Kulcsár Zoltán önkormányzati képviselő több raklap ásványvíz felajánlása mellett a sümegi adományok helyszínre szállítását is vállalta.

-  Százötvenezer liternyi sósavat ajánlott fel - ingyen - a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) a vörösiszap lúgos kémhatásának közömbösítéséhez, a cég vasúti tartálykocsikban juttatja el a vegyszert - tájékoztatta a vegyipari óriásvállat szerdán az MTI-t. A sósav savas kémhatása miatt semlegesítheti, vagyis közömbösítheti a lúgos kémhatású vörösiszapot.

- Öt millió forint értékű üzemanyaggal támogatja a MOL az október 4-én Veszprém megyében bekövetkezett súlyos vegyi katasztrófa mentésében dolgozó szervezeteket.

- A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület is gyűjtést szervez. Használt vízálló, és meleg ruhák, tartós élelmiszerek, gumicsizmák, kötszerek, ásványvíz, locsolótömlő nagy segítséget jelent, de bármit szívesen fogadnak. Az adományokat az almádi tourinform irodába lehet leadni, hétfőtől-péntekig, 10 - 16 óra között. Az összegyűjtött csomagok elszállításáról az egyesület gondoskodik.

- A Lapterjesztő Kft. is felhívta partnerei figyelmét a segítségre. A társaság már útnak indítt 2020 üveg 1,5 literes ásványvizet Kolontárra, de a regionális raktáraiban országszerte gyűjtőpontokat alakítottak ki. Veszprémben a Gerenda u. 4-6 szám alatt várják a segítő szándékúakat hétfőtől-péntekig, 8-16 óráig.

- A Csalán Egyesület e hét végéig az érintett települések minden lakójának megfelelő védőmaszkot (6000 db) és legalább 500 pár gumicsizmát szeretne kiosztani. 1000 Ft adomány 4 db porszűrős maszkot, 5000 Ft pedig egy adag védőfelszerelést ( 1 pár gumicsizma és kesztyű) jelent a terepen dolgozóknak. Kérik, hogy akik így szeretnének segíteni, azok járuljanak hozzá a létfontosságú egészség-megőrzési eszközök, védőfelszerelés beszerzéséhez.

- A nagyvázsonyiak is igyekeznek segíteni, gyűjteni, már el is vittek egy mikrobusznyi gyorscsomagot Kolontárra. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek bázist nyújtanak (iroda, szállás) és személyautót is kölcsönadnak. Most munkáskezeket szólítottunk meg, jövő hét kedden várhatóan többtucat nagyvázsonyi férfival megyünk fizikailag segíteni a romeltakarításban.

- Csecsemőkorúaknak megfelelő méretű pelenkát, tisztító és tisztálkodó szereket valamint tartós élelmiszert vár a Máltai Szeretetszolgálat sümegi csoportja. Kovács Imrénétől, a segélyszervezet munkatársától megtudtuk, hogy használt ruhát már eddig is bőven kaptak. Az aktivisták válogatják és csomagolják azokat, majd felcímkézve juttatják el a katasztrófa által érintett településekre. A szállításhoz Kulcsár Zoltán önkormányzati képviselő ajánlotta fel a járművet, valamint több raklap ásványvizet. A felajánlásokat pénteken, október nyolcadikán 13 és 16 óra között, valamint hétfőn 8 és 12 óra között várják.

OS - Árvízkárosultak az iszakárosultakért - A májusi áradások során legsúlyosabb károkat szenvedett Felsőzsolca lakói a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen sietnek a iszappal elöntött települések segítségére, az összegyűjtött adományokat, elsősorban a kármentesítésnél használtható eszközöket  pénteken adják át a devecseri önkormányzatnak.

- A grazi magyarok is gyűjtenek - A Forum Hungaricum Rudi Roth, a Magyar Köztársaság grazi tiszteletbeli konzulja védnöksége alatt és a grazi magyar szervezetek támogatásával indított segélyakciót. Pénzbeli és természetbeni adományokat, tartós élelmiszereket gyűjtenek a hajléktalanná vált kolontáriak és devecseriek számára.

- A napokban segélyakciót kezdeményezett Michael Leier burgenlandi vállalkozó is, a Devecseren is üzemmel rendelkező Leier cégcsoport vezetője. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium szakértőket ajánlott fel a kárelhárításhoz.

- Ausztria felajánlotta a segítségét Magyarországnak az Ajka térségében történt környezeti katasztrófa következményeinek elhárításához. Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter telefonon tájékoztatta osztrák kollégáját a felajánlásról. Amennyiben Magyarország élni kíván a segítséggel, környezettechnológiai szakértőket küldenek a Magyarországra, akik a helyszínen tanácsadással kapcsolódnának be a kárelhárításba. A határtérségben végzett rendszeres levegőminta-méréseket gyakrabban, heti egy alkalom helyett naponta végzik.

- (OTS) - Az Apáczai Kiadó 2010. október 7-én tankönyveket és munkafüzeteket ajándékozott a devecseri iskola tanulóinak. A Kiadó munkatársainak elszorult a szíve, amikor látták a telepü-lés lakóinak, a pedagógusoknak és a gyermekeknek a szemében a fájdalmat, a rémületet és a tanácstalanságot.
Takács Ferenc, a Papirusz Kft. tulajdonosa iskolasze-reket ajánlott fel.

- A nagyvázsonyi gazdabolt tulajdonosa 50 ezer forintot utalt át a kolontáriak számlájára, továbbá árukészletéből felajánlott 80 vegyvédelmi és gumikesztyűt, 10 gumicsizmát, 20 műanyag vödröt, 10 lapátot és 10 söprűt.

- Gumicsizmákkal, védőmaszkokkal és ecettel megrakott furgon érkezett pénteken Devecserbe, a Gárdonyi Géza Általános Iskolába, mint a Diákújságíró Egyesület (DUE) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segélye. Az intézmény diákrádiója az egyesület tagja.

- Az Agrárkamara Veszprém megyei szervezetének elnöksége pénteki ülésén arról döntött, hogy Devecser város önkormányzatának számlájára 200 ezer forint gyorssegélyt utal. Megbízta továbbá a szervezet munkatársait, hogy kutassák fel a térségben élő és kárt szenvedett agrárkamarai tagokat, hogy nekik célzott támogatást nyújthassanak.

- A hallássérültek Veszprém megyei szervezete pénzadományt, ruhát, takarót, ágyneműt, evőeszközöket gyűjt a katasztrófa áldozatai részére. A veszprémi Székely Istvánné kisgyermek őrzését vállalná akár pár napra is, mert nagyon együtt érez a bajba jutott emberekkel, őt magát is sok tragédia érte már az életben.

- Lókúton is gyűjtenek, a község szervezésében kedden tervezik elszállítani az adományokat a katasztrófa sújtotta területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!