Festészet festészet

Veszprém (kgy) - Azonos, megduplázott szavú címet kapott a Modern Képtár - Vass László-gyűjtemény legújabb kiállítása. Festészet festészet címmel a nemzetközi monokróm festészetből láthatnak válogatott kollekciót a képzőművészet kedvelői.

Kellei György

Monokróm alkotásokkal is bővült a Vass-gyűjtemény, mondta Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója a szombat déli megnyitón. (Monokróm, egyszínű alkotásoknak az ugyanazon szín árnyalataival festett képeket nevezik.) A tárlat kurátorai Gál András festőművész és a gyűjtő, Vass László, aki Imre Györgyi katalógusbeli kis tanulmánya szerint ...a legnagyobb körültekintéssel 2005 óta építi fel a Kelet-Közép-Európában egyedülálló monokróm festészeti kollekcióját... A képtár Magyarországon talán a legátfogóbb képet nyújtja a nem-ábrázoló képzőművészetről. A műgyűjtő dicséretre méltó célkitűzése szerint itt a magyar konstruktív, új-geometrikus és absztrakt művészeti irányzatok jeles munkái a kortárs nonfiguratív művészet nemzetközi élvonalának társaságában ke- rülnek bemutatásra .L. Molnár Mária művé-szettörténész megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a monokróm festészet az esztétikumot érzékeinken keresztül közelíti meg, ezáltal hat ránk. A képek önmaguk lényegét és az emberi emocionális tartalmakat reprezentálják, tehát nem a forma és a tartalom a meghatározó rajtuk, mint a figurális vagy az absztrakt műveken, hanem a színek és a festékfelület a döntő. Vagyis a festészet válik festészetté. A vászon és a festék szerves kölcsönhatásban van egymással, a vászon kibontakozni engedi a színt, amely az alkotó szubjektumát fejezi ki. A festészet által a festő is megfogalmazza önmagát, mondta L. Molnár Mária.A monokróm művek nem közvetítenek információkat, hallhattuk, ehelyett az érzelmek és az indulatok találkoznak egymással egy megtalált, kijelölt felületen. Az alkotófolyamat során pedig a festő festővé, a festészet festészetté válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!