Iskolai brutalitás - Ütötték-verték társukat a fiatalok

Várpalota - Négy tinédzser rendszeresen ütötte-verte társukat, amiért felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték őket.

Mátételki András

A várpalotai Bán Aladár Általános Iskola Rákóczi telepi tagiskolájába járók közül ketten, G. G. (16) és Cs. K. (15) már a korábbi években rendszeresen piszkálta, megalázta egyik visszahúzódó természetű társukat. 

Tavalyelőtt szeptembertől kezdett mindinkább eldurvulni a helyzet, mikor az akkor hetedikes fiú veréséhez csatlakozott Sz. T. is (16). 

Nem elég, hogy csúfolták, nem egyszer többen lefogták, majd ütötték, rugdosták. Az év októberében ismét nekiestek a fiúnak, s csak akkor hagyták abba a rugdosását, amikor az egyik tanárnő közbe lépett. Cs. K.-t a pedagógus jelenléte sem tartotta vissza, mert osztálytársát ismét lerántotta a földre, majd ütni kezdte. 

A fiatalokat szétválasztó tanárnővel is üvöltözött az agresszív fiatalkorú, s csak nehezen csillapodott le. Máskor énekórán ütötték pofon a sértettet. Arra is volt példa, hogy a WC-ben nekiestek, ekkor csatlakozott a fiúkhoz egyikük lány testvére, Sz. R. (17).

A legsúlyosabb eset tavaly február 6-án történt, amikor az egyik szünetben Cs. K. az udvaron megint csak minden ok nélkül belekötött a védtelen fiúba, majd ököllel többször arcon vágta. A csapat lány tagja már az osztályterembe folytatta a fiú testi megalázását, amiről egyik társuk mobiltelfonjával videofelvételt készített, amit a tárgyaláson levetítettek.

A Veszprémi Városi Bíróságon, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit büntető tanácsa bűnösnek mondta ki a négy fiatalt társtettesként, folytatólagosan elkövetett garázdaság miatt, amiért Sz. T.-t, Sz. R.-t és Cs. K.-t négy-négy hónapi felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte. 

G. G.-nek fél évet kellene ugyanebben az intézményben töltenie, de az ő büntetését is felfüggesztették. (A fiatal más ügy miatt jelenleg jogerős büntetését tölti az aszódi javítóintézetben.) Az ítélet jogerős.

Ezek után megkerestük az iskolát, ahol megtudtuk, a múlt tanév második felében a pedagógusok különös figyelmet fordítottak a négy diákra. Számtalan alkalommal ült le velük beszélgetni az osztályfőnökük, akinek sikerült hatni rájuk, ettől kezdve már különösebb gond nem volt velük. Egyikük időközben más ok miatt magántanuló lett. 

Hárman jelenleg az egyik várpalotai szakiskolába járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!