Lehetünk-e mi a híd? - Herczog Edit EP-képviselő látogatása Kolontáron

Ajka-Kolontár - Herczog Edit európai parlamenti képviselő tett látogatást kedden a két településen. A szocialista képviselőt Ajkán dr. Horváth József alpolgármester fogadta. Herczog Edit látogatása céljáról elmondta, hogy mivel az uniós elnökség minden magyarra tartozik, a közép-dunántúli településeket végigjárva arról tájékozódik, hogy az ott élők tudják-e, hogy mit jelent számunkra ez a fél év.

Tóth B. Zsuzsa

Az EP-képviselő szerint ugyanis az unióba tartozás legfőbb előnye a béke, a munkahelyek teremtése és a források elérhetősége.
 
- Most azonban nem lesz mindegy, hogy az ide látogatók hogy mennek majd el tőlünk. Eszükbe jut-e majd aztán, hogy például vállalkozást hozzanak ide? Magyarország tovább fejlődik-e, vagy azt tapasztalják, hogy ide nem érdemes jönni. Lehetünk-e az a híd, amelyre építve el lehet jutni például Oroszországba  magyarázta - Herczog Edit. Hozzátette, hogy miután korábban Szlovénia töltötte be ezt a szerepet, oda került az unió energiahivatala. A következő feladatok egyike most a Lisszaboni Szerződés módosítása és annak elfogadása, hogy közös politikára van szükség. Azután meg kell teremteni a törvényeket és az intézményi feltételeket a pénzügyi kormányzáshoz.


Dr. Horváth József arról érdeklődött, hogy az iszapkatasztrófa miatt hazánk számíthat-e segítségre. Herczog Edit szerint mivel természeti katasztrófa esetén ad támogatást az unió, de a magyar kormány a katasztrófát nem természeti eredetűnek nyilvánította, attól a lehetségtől elestünk. Egyébként hasonló méretű katasztrófák esetében évekig is eltarthat azok jellegének megállapítása, míg hazánkban erre elég volt néhány nap. Az alpolgármester tájékoztatta a vendéget arról, hogy az elmúlt négy évben Ajka tízmilliárd forintos összeget köszönhetett az uniónak. A jövőben pedig további segítségre számít például a kórház, valamint iskola és óvoda épületének korszerűsítésére.

Ajkáról Herczog Edit Kolontárra látogatott ajkai kísérőivel. A településen megtekintette a Völler-család még el nem bontott lakóházát valamint Fuchs Zsolt kárt szenvedett vállalkozását.



További cikkek az Európa Bizottságról.


Dossziénk az iszapkatasztrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!