Mikor újíthatják fel a hulladékkezelőt?

Királyszentistván - Nem állhatnak neki a hulladékkezelő felújításának, míg a zöldhatóság írásban nem ad engedélyt a tűzben keletkezett hulladék elszállítására. A tűzzel kapcsolatos minden teendő még a kivitelező KSR2008 Konzorciumra hárul.

Németh F. Bernadett

Biztosítása, biztosítója volt a cégnek, már csak azt kell tisztázni, hogy fizet-e abban az esetben is, ha a tűzvizsgálat nem állapít meg felelőst. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága ugyanis nem talált bizonyítékot a keletkezés okára. "A tűz keletkezésének ok-okozati összefüggései: ismeretlen. A tűz nagy kiterjedése, a nagy hőterhelés és az oltás során megváltozott körülmények tekintetében a tűz keletkezési okát megállapítani nem lehet. Tűz terjedésére vontakozó megállapítások: az Észak-balatoni Regionális Hulladéklerakó épületének HI 13 számú pillér közelében keletkezett tűz terjedt tovább a hulladékfogadó térben felhalmozott hulladék teljes egészére." Ez áll a tűzvizsgálati jelentésben.

A konzorcium dolga az is, hogy intézkedési tervet készítsen és tegye a zöldhatóság asztalára, hiszen a Tiszta Európa programban megálmodott hulladékkezelési rendszer a királyszentistváni hulladékkezelő nélkül nem működik. Ezzel kapcsolatban kedden ismét nem kaptunk érdemi információt a konzorciumtól.

Czaun János, a Tiszta Európa program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulás elnöke elmondta: szóbeli megállapodást kötöttek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel arról, hogy a tűz során keletkezett hulladékot elszállíthatják a depóniára. Ezzel lehetővé válik, hogy a királyszentistváni létesítmény felújításának mielőbb hozzáfogjanak. Amint a hulladékkezelőt felújították, a depóniára helyezett, tűzben keletkezett hulladékot újra kell válogatni, feldolgozni.

Az elnök a biztosításra és az intézkedési tervre vonatkozóan nem tudott felvilágosítást adni, hiszen ezek a kivitelezőre tartoznak.

A kivitelező konzorcium hamarosan átadja a létesítményeket az üzemeltető Észak-balatoni Hulladékkezelő Kft.-nek.

 

A királyszentistváni hulladékkezelő telep május 10-én éjjel lobbant lángra. Kiégett a fogadócsarnok egy része, benne a technológia. A kár 7-800 millió forint. A hulladékgyűjtő rendszer visszaállt a régire, Tapolca, Ajka és Veszprém fogadja a korábbi útvonalon, módszerrel begyűjtött szemetet. Czaun János májusban azt mondta a Naplónak, körülbelül fél évet késik az eredetileg tervezett rendszer bevezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!