Nem vitte orvoshoz megsérült alkalmazottját

Köveskál - Elítélte a bíróság a lelketlen munkaadót, aki balesetet szenvedett alkalmazottját nem vitte orvoshoz.

Mátételki András

A zánkai Sz. Gyula tavaly nyáron újság hirdetésen keresztül keresett állatgondozót a telepére. A munkára B. Béla jelentkezett, akivel szóban abban állapodott meg, hogy a munkabéren felül teljes ellátást és szállást is kap a köveskáli sertéstelepen. 

A 71 éves mezőgazdasági vállalkozó tavaly szeptember 17-én hajnali fél hatkor együtt darálta a terményt alkalmazottjával, amikor bekövetkezett a baleset: a zsákokat leeresztő lánc lecsúszott, s levágta a férfi körömpercét. Az állatgondozónak komoly fájdalmai támadtak, kezét elöntötte a vér. Kérte munkaadóját, vigye kórházba, aki erre nem volt hajlandó, hanem azt mondta: nem érnek rá játszani, dolgozzanak tovább. 

Ekkor a bajbajutott fogta magát, lakrészébe ment, ahol egy ingbe csavarta vérző ujját, s gyalog bement a faluba. Mivel orvost aznap nem talált, ezért nekivágott a négykilométeres útnak, hogy felkeresse Balatonhenyén élő rokonait. Ők elsősegélyben részesítették, majd kórházba vitték, ahol amputálták a férfi ujjának végét. A baleset miatt maradandó fogyatékosságot szenvedett az állatgondozó. 

A megyei bíróság, dr. Varga Gábor tanácsa jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki Sz. Gyulát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, amiért két évre felfüggesztett egy évi fogházra ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!