Vegyi anyag ''fenyegette'' Pétfürdőt - Gyakorlat a veszélyes üzemben

Pétfürdő – Könnyen párolgó cseppfolyós vegyi anyag szabadult ki egy gyárból: ezt a feltételezett helyzetet gyakorolták a napokban a tűzoltók és más szervezetek.

Németh F. Bernadett

Azokon a településeken, amelyeken úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzem működik, évente kell az együttműködő szerveknek gyakorolniuk egy esetleges rendkívüli esemény szakszerű felszámolását. Pétfürdőn három felső küszöbértékű üzem működik, a pétfürdői tűzoltóság működési területén mindösszesen hat.

Nemrégiben a pétfürdői polgármesteri hivatal dolgozói, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a Pétfürdői Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, a várpalotai rendőrkapitányság a helyi polgárőrséggel, a mentőszolgálat, valamint a népegészségügyi szolgálat képviselői közös operatív törzset alkottak, melyet a pétfürdői közösségi házban állítottak fel. A feltételezett káresemény helyszínén, a Huntsman ZRt. telepén a tűzoltók és a veszélyhelyzeti felderítők példás gyorsasággal és szakszerűen hajtották végre azokat a feladatokat, amelyek nem számítanak rutinmunkának. A kárhelyi munka hátterét az operatív törzs tevékenysége biztosította.

A Huntsman ZRt. területén könnyen párolgó cseppfolyós vegyi anyag ömlött ki a feltételezett szituációban, erre a jelzésére vonultak ki a tűzoltók: jelentős mennyiségű anyag jutott a légtérbe, melyet a szél a település lakott területei felé sodort. A tároló kármentőjébe folyt anyagot vízsugarakkal hígították, majd habbal takarták le. A keletkezett repedést a veszprémi hivatásos tűzoltóság műszaki mentő bázisának tűzoltói pneumatikus tömítőanyaggal zárták le, ameddig az anyagot másik tartályba szivattyúzták át. A szabadba kerülő gáz halmazállapotú anyag koncentrációját a veszélyhelyzeti felderítő csoport műszereivel mérték.

Horváth Éva polgármester lakosságvédelmi intézkedésként a település öt utcájában rendelte el a lakosság elzárkóztatását. A lakosság tájékoztatásához az úgynevezett MoLaRi lakossági tájékoztató rendszert alkalmazták. A közlekedési utak lezárását a rendőrség a polgárőrséggel együtt biztosította.

Az anyagkiszabadulás felszámolását követően a veszélyes anyag koncentráció az egészségügyi határérték alá csökkent, így a lakosság elzárkóztatásának feloldását rendelte el a katasztrófavédelem – ezzel ért véget a gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!