Csopak

2013.11.24. 14:42

Nem csak gyerekeknek a Balatonról

Csopak - A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) abban bízik, hogy a bővített kiadásban megjelentetett balatoni antológiájuk egyszer majd valódi iskolai tananyaggá válik.

Győrffy Árpád

Szauer Rózsa, a NABE elnöke beszélt erről szerkesztőségünknek annak kapcsán, hogy pénteken Siófokon bemutatták a Balaton könyve frissen megjelent példányát, ami a korábbiakhoz képest egy új fejezettel bővült. A tó történetéről, élővilágáról, a Balatont magába foglaló tájról, a hozzákapcsolódó épített örökségről, irodalomról és más kulturális értékekről szóló szöveggyűjtemény harmadik kiadásában már a klímaváltozásnak a tó vízháztartására gyakorolt hatásával és azzal kapcsolatos lehetséges tennivalókkal is foglalkoznak.

- Úgy gondoljuk, hogy elsősorban a tó mellett élő gyermekeknek illene többet tudniuk a Balatonról és környezetéről, mint amennyit az iskolai tankönyvek kínálnak. Nemcsak a vízről, a természetről, a környezeti összefüggésekről, hanem regékről, történelemről, azaz a hely szelleméről, hiszen a tó szeretete és a vele kapcsolatos ismeretek teszik az embert igazi balatoni polgárrá. Az egyes fejezeteken átível a gondolat, hogy a természet, a környezet és a kultúra védelme, hagyományaink megtartása nemcsak feladatunk, hanem kötelességünk is. Csak így őrizhetjük meg a Balaton és környékének egyediségét, ami turisztikailag sem elhanyagolható szempont - fogalmazott Szauer Rózsa az új kiadás megjelenése kapcsán.

Abban bíznak, hogy a Balaton könyve egyszer iskolai tananyaggá válik - mondta Szauer Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!