Devecser

2012.12.06. 06:38

Az MSZP szerint is van tennivaló Ajkán

Ajka-Devecser - Fórumokon tájékozódott a lakosságot érintő gondokról a két városban Mesterházy Attila és Hiller István.

Tóth B. Zsuzsa

A Magyar Szocialista Párt elnöke Ajkán elsősorban a Mal Zrt. jövőjéről beszélt sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a cég esetleges leállása a térség jövőjét is veszélyeztetné. Beruházásokat ösztönző gazdaságfejlesztő programjukról szólva leszögezte, hogy annak fő eleme a munkahelyteremtés, a hitelezés megoldása és a piac biztosítása.

Csökkentenék az adóterheket, kompenzálnák a vidékfejlesztés lemaradását, a kis- és közép vállalkozásoknak pedig a foglalkoztatás megtartó ereje szempontjából is jelentőségük van. A szektort a versenyképesség és a szociális szempontok alapján támogatnák. A cél, hogy az ország ne legyen az ötszázezer éhező gyerek hazája, ahonnan aztán minden második fiatal menekülni akar.

Hiller István volt oktatási miniszter bírálta a januártól életbe lépő közoktatási szabályokat, amelyek még csak nem is körvonalazódnak. Hiányoznak a pénzügyi és szervezeti feltételek, a korábbinál 14 milliárddal kevesebb jut e célra. Mint mondta, a felsőoktatás terén tervezett lépések, a támogatott hallgatói helyek szűkítése, a röghöz kötés, a forrás kivonás az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezet. E területen nagyobb a pénzelvonás, mint másutt.

Devecserben a fórumon elhangzott kérdésekre válaszolva Mesterházy Attila elmondta, hogy ő is szeretné tudni, mire használta fel a kormány a károsultak részére összeadott adományokat. A társasági adóval kapcsolatban úgy reagált, hogy azt a nagyobb sportegyesületeknek szánták, viszont valóban célszerű lenne akár a Snétberger központ mintája alapján összefogni az e téren jeleskedő tehetségeket, legyenek azok cigány, vagy magyar gyerekek. Egyetértett az ipari park fejlesztésének szükségességét illetően. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a vidékfejlesztés fontosságát hangsúlyozta és a jelenlevők segítségét kérte programjuk megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!