Devecser

2013.01.19. 11:36

Somlói anekdota

A devecseri Kastélykönyvtár gazdag helytörténeti anyaggal rendelkezik.

Czeidli József

Az évek során összegyűjtött írásos emlékeket - komoly rendszerező munkával - az olvasók számára is hozzáférhetővé teszik. Jó elmélyülni a múltat vallató megsárgult lapok, megkopott könyvek között. Régebbi somlói eseményeket idéző írások után kutatva bukkantam erre a bájos történetre dr. Német József Somló című könyvében. (A könyv Koó József kiadása, Devecser, 1938. Szent István évében.)

Gárdonyi Géza, aki Devecserben tanítóskodott 1882-83 között,a Somlóra és környékére többször is ellátogatott. A kortársai szerint egy borszörcsöki szőlősgazdáról mintázta meg Göre Gábor uramat. Ezt a gazdát egyszer eltiltotta az orvos a borivástól. - Hagyjon fel a mértéktelen ivással. Ha kedves az élete,a bornak még a színét sem szabad látnia. Az orvos pár nap múlva rajtacsípte a beteget, amint éppen a kulacs nyakát ölelgette. - Hát mit mondtam a múltkor? Hát hiszen azért öntöttem kulacsba.

 

 

Göre Gábor képeslap - Ami ide íródott levélnek,én is megerősítöm, hogy igaz. Göre Gábor bíró úr (Fotó: Archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!