Devecser

2013.06.08. 14:25

Gyerekek vörös tájban

Devecserben volt a díszbemutatója a Gyerekek vörös tájban című animációs filmnek, amelyet Szoboszlay Péter rendezett.

Czeidli József

A zsúfolásig megtelt művelődési ház színháztermében köszöntötte a megjelenteket Mayer Gábor iskolaigazgató. A hétperces alkotás a vörösiszap-katasztrófát dolgozta fel a gyermekrajzok segítségével.

A vetítés alkalmából megjelent Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Stúdió vezetője, Toldi Tamás Devecser város polgármestere és Szoboszlay Péter, aki élete legnagyobb élményének tartotta a gyerekekkel való közös munkát.

Szoboszlay Péter rendező a film DVD lemezével (fotó: Czeidli József)

A helyi általános iskola mintegy harminc tanulója és a kecskeméti Animációs Műhely három növendéke az animáció műfaji elemeit felhasználva elevenítették meg a katasztrófa eseményeit, amelynek helyszíne a gyerekek készítette terepasztal, ahol saját rajzaikkal, gyurmafiguráikkal mutatják be a nézőknek az átélt tragédiát.

Megrázó képek peregnek, a vörös színű iszaptárolóból kiugró róka és a kerengő fekete varjak látványa idézi meg a történteket.

Részlet a filmből (Kép: Kecskemétfilm Stúdió)

Az ünnepségen Szilvágyi Bence összeállított kivetített képeiről meséltek a kecskeméti tábor résztvevői. A felfokozott izgalmat,a várakozást az Ifjúsági Fúvószenekar rövid koncertje oldotta fel.

A levetített film tetszett a közönségnek, szűnni nem akaró vastapssal ismerték el az alkotók remek munkáját.

A nagyközönség a Duna Televízióban láthatja majd a közeljövőben a filmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!