Devecser

2015.04.15. 17:24

Babakiállítás Devecserben

Devecser - A romák vándorlását és életmódját bemutató babakiállítás nyílt a kastélykönyvtár galériájában.

Czeidli József

A Budapesten élő Sztajkó József cigány népművész hozta el anyagát, amely bemutatja azokat az ősi mesterségeket, amelyek a biztos megélhetést jelentették a cigány családoknak évszázadokon át. A rendezvényen megjelenteket Töreky Tímea, a helyi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte. Bakosné Horváth Éva pedagógus asszisztens vezetésével a 6. a osztály tanulói elmondták a Cigány himnuszt, majd édesanyjától tanult népdalokat énekelt. A gyerekek közül Boros Richárd pedig ízelítőt adott a cigánytáncból, fergeteges előadásával. Bajók Józsefné tanárnő köszöntőjében szólt a kiállító életújáról, a cigány kultúráról. Ezt követően Sztajkó József tárlatvezetésével ismekedhetett meg a szépszámú közönség a pazar, látványos babák sokaságával. Így megelevenedett többek között a piacozás, a karavános szekerezés, a vályogvetés, a teknő és fa evőeszközök, bádog munkák készítése. A tárlat sikeres megvalósításához az önkormányzatok mellett az iskola Diákönkormányzata és a könyvtár járult hozzá. Az április 22-ig látogatható kiállítás az intézmény nyítvatartási ideje alatt várja az érdeklődőket.

A kiállítás megnyítója - Balról jobbra: Töreky Tímea (a helyi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke), Sztajkó József (cigány népművész), Bakosné Horváth Éva (pedagógus asszisztens)

Boros Richárd cigánytánc bemutatója

A megnyító gyermek közönsége, a 6.a osztály tanulói

Teknővájók

A Nyugdíjas Klub tagjai nagy érdeklődéssel tekintik meg a kiállítás anyagát

Cigányfúró és kolomp készítők

Sztajkó József örömmel mesél a cigányság ősi mesterségeiről
Fotók: Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!