Ez valóság

2021.12.03. 18:00

Genezis: a pillanat, mikor a robot önmagára eszmél (videó)

Megvásárolható a világ jelenlegi talán legfejlettebb emberszerű robotja, mondhatni a robotika jövőbeli arca.

Míg a Boston Dynamics és társai fejlesztéseikben a minél kifinomultabb mozgásra helyezik a hangsúlyt, a brit Engineered Arts robotjai inkább 

a lehető leginkább emberi kommunikáció megvalósítására törekednek.

Új alkotásuk, Ameca az alábbi videóban látható bekapcsolásakor mintha önmagára eszmélne egy teremtési-születési folyamat részeként.

Ameca előbb a vállát, karját próbálgatja, majd a gipsztekintet megelevenedik, kinyitja a szemét és csodálkozva veszi szemügyre önmagát és környezetét.

Az Engineered Arts modulrendszerű gyártást végez, technológiai platformot állít elő: külön megvásárolható tőlük a nagy teljesítményű robotirányító Tritium szoftver, vagyis a robot operációs rendszer és a mesterséges test, amihez a vevő úgymond hozzá fejlesztheti a saját robotikai moduljait – amire éppen szüksége van.

Minden modul önállóan is működhet, így akár csak egy fej, vagy akár csak egy kar is eladó. Nincs szükség a teljes robot megvásárlására.

Mivel a „feje” a számítástechnikai felhőből irányítható, gazdája hozzáférhet a robot összes adatához, személyes avatárként irányíthatja, animálhatja és szimulálhatja a világ bármely pontjáról. Élethű mozgása és a fejlett arckifejezési képességei révén Ameca gyorsan kapcsolatot teremthet bárkivel.

Talán az Ameca a világ jelenlegi legéletszerűbb humanoid robotja, mondhatni a robotika jövőbeli arca: platform az interakció fejlesztésére köztünk, emberek és bármely metaverzum vagy digitális birodalom között.

Egy másik humanoid robotjuk, Mesmer még személyre szabottabb: például 

akár valódi emberek 3D arcát tudja viselni, 

így a számítástechnikai felhőből irányítva tulajdonosát fizikai valójának másolataként tudja távoli helyszíneken is képviselni.

A januárban készült videó végén Mesmert le is vetkőztetik. Íme, a pucér valóság:

A moduláris felépítés mind fizikailag, mind szoftveresen lehetővé teszi az Ameca képességeinek jövőbeni fejlesztéseit: anélkül, hogy a megrendelőnek egy teljesen új robotra kellene költenie.

Ameca, akárcsak a cég Mesmer és RoboThespian robotjai lenyűgözően mutatnak, s nem csak megvásárolni, hanem bérelni is lehet őket.

Borítóképünkön Ameca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!