Doba

2015.09.30. 19:23

Angolkert a Somló lábánál

Doba - Befejeződött hazánk egykor legszebbek között hatalmas angolkertje, az Erdődy-kastély történeti kertje helyreállításának első üteme. 71 hektáron újult meg a terület, ahol négy tó is helyet kapott.

Tremmer Tamás

Az Erdődy család somlóvári kastélyát és parkját Charles Moreau francia építész tervei alapján az 1820-as évektől, mintegy 92 hektáros területen hozták létre. A park és a kastély az államosítást követően a Bakonyerdő Zrt. jogelődjének, valamint a megyei pszichiátria kezelésébe került. Az ezredfordulóra az itt található faállományok a termőhelyi viszonyok változása nyomán elhanyagolt erdőképet mutattak. Tetézte a bajt, hogy 2004-ben, a gyapjaslepke hernyójának tarrágása miatt  a park fáinak nagy része elpusztult.

A különleges szépségű, de veszélyeztetett állapotú történeti kert rekonstrukciója elodázhatatlanná vált. A munka elvégzésére a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetésével, pályázati lehetőséggel nyílt mód. A projekt teljes költségvetése 324 millió forint volt. A kastélypark helyreállításának első ütemével elkészültek, azt hivatalosan a minap zárták.

Az ünnepségen L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntőjében méltatta a beruházást. Reményét fejezte ki, hogy a projekt folytatódik, mert maga a kastély is méltatlanul elhanyagolt állapotban van, megérett a felújításra. A Bakonyerdő Zrt. a szakmai tapasztalatai és a közjóléti elkötelezettsége alapján szívesen és aktívan vett részt a park felújításában, mondta Varga László vezérigazgató. A vállalat a projekthez 36 millió forinttal járult hozzá. Pohárköszöntőjében gróf Erdődy László azt kívánta, hogy a park sértetlenül fennmaradjon, és sok boldog órát ajándékozzon az idelátogatóknak.

A 71 hektáron elvégzett munka egyik legfontosabb célja a kastélyból és a park egyes pontjaiból induló tisztások és nyiladékok helyreállítása volt, amellyel visszaállt a park történetileg hiteles térszerkezete. Megújult a négy halastavat magába foglaló, egyedülálló vízrendszer öt híddal, a parkot behálózó sétautakkal. Bozótot irtottak, erdősítettek, cserjéket telepítettek.

A vendégek a csodálatosan felújított területet a helyreállítás koncepcióját kidolgozó Alföldy Gábor vezetésével tekinthették meg, aki e munkájáért 2008-ban az Európai Unó örökségvédelmi elismerését, az Europa Nostra díjat is átvehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!