Veszélyes légvétel

2021.11.28. 10:23

Pakisztán kulturális fővárosában a legszennyezettebb a levegő a világon

Lahor egykor a kertek városa volt, ám a 19. századtól kezdve az intenzív városiasodás és a lakosság növekvő száma miatt eltűntek a zöld területek a városból.

Pakisztán kulturális fővárosa, Lahor lett szerdán a világ legszennyezettebb levegőjű városa – közölte egy levegőminőséget vizsgáló svájci vállalat.

Lahort vastag szmog borítja az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat megállapítása szerint. A legevőminőség amerikai skálája szerint Lahor 203-as indexet kapott, míg a második legszennyezettebb levegőjű Újdelhi 183-at. Napközben előfordult, hogy a két város helyet cserélt.

A növekvő szmog és a szálló porral szennyezett levegő miatt emberek ezrei betegednek meg légúti vagy más betegségekben. A rossz minőségű levegő miatt pedig sokan kényszerülnek otthon maradni.

A legrosszabb levegőjű városok toplistáján a bangladesi Dakka a harmadik 169-es indexszel és az indiai Kolkata (régi nevén Kalkutta) a negyedik 168-as értékkel.

Kedden Lahor még a harmadik helyet foglalta el a listán.

Lahor egykor a kertek városa volt, ám a 19. századtól kezdve az intenzív városiasodás és a lakosság növekvő száma miatt eltűntek a zöld területek a városból, amely Pakisztán második legnagyobb települése a főváros, Karacsi után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!