Életmód

2013.02.11. 08:55

''Mesélnek'' a hormonok

A hormonok olyan létfontosságú jelhordozó molekulák, amik sejtjeink működésén át szinte az egész létünket befolyásolják.

Az erős csontokhoz, a stressz tűréséhez, az anyagcsere karbantartásához és a szexualitáshoz egyaránt szükségesek. Vajon mi történik, ha hormonjaink egyensúlya felborul? Lehóczki Laura Kriston intimtorna-tréner munkája során, évek alatt sok női és férfiproblémával találkozott. Ezek egy részét sikerült mozgásterápiával megszüntetni, viszont olyan nehézség is akadt, ahol a megoldást egészen másutt kellett (volna) keresni.

– A hormon szót misztikus fogalomként ismerjük. Olyan konkrét, képlettel leírható vegyületekről van szó – kezdte a szakértő –, amelyeket a belső elválasztású mirigyeink termelnek. Dr. John Lee norvég származású endokrinológus kidolgozott egy módszert, a hormonegyensúly-terápiát. A tudós kimondja: a hormonális egyensúly is felel testi-lelki állapotunkért, egészségünkért.

 

Lehóczki Laura Kriston-tréner munkája során sok női és férfiproblémával találkozott. Egy részükre jó volt a mozgásterápia


– Mit szabályozhatnak a hormonok?

– A vérbe jutva közösen dolgoznak az idegrendszerrel. Gyakorlatilag ezektől függ stressztűrő képességünk, kedélyünk, testünk súlya, de még a női fogamzóképesség is. Alapvetően meghatározzák a női és férfiszervezet egymástól döntően eltérő szerkezetét és működését. Az ösztrogén teszi, hogy a nő nőnek néz ki, a tesztoszteron pedig, hogy a férfi férfinak. Kissé meglepő viszont, hogy mindkét nemben mindkét fajta nemi hormon termelődik, persze nem azonos mennyiségben.

– Mi történik, ha a hormonok nem jól dolgoznak?

– A hormonális egészség olyan egyensúlyi állapot, amelyben a hormonok a nemnek és az életkornak megfelelő mennyiségben és minőségben állnak a szervezet rendelkezésére. A nők hormonális egész egészségét elsősorban az ösztrogénés a progeszteronhormonok megfelelő aránya határozza meg. Az ösztrogén az első számú női nemi hormon. A nőiesség, szépség, a petefészkek normális működése, a menstruációs ciklus mind e hormonnak köszönhető. A progeszteron az ellensúlyozó, és a terhességért felel. Ha nincs egyensúly, és az ösztrogén mellől hiányzik a megfelelő mennyiségű progeszteron, akkor kóros elváltozásokat is tapasztalhatnak a hölgyek. Ilyen következmény a túlburjánzott méhnyálkahártya, a bő vérzés, a jóindulatú sejtszaporulat, de akár daganat is.

– Miért olyan gyakoriak ma ezek a tünetek?

– A világháború után olyan vegyszereket kezdtek gyártani és alkalmazni, melyek az emberi szervezetben mesterséges ösztrogénhatást értek-érnek el. A jó cél először a malária kezelése és a szúnyogirtás volt. Később felfedezték, hogy a vegyszerek – összetételüknél fogva – rovarirtásra és permetezésre is alkalmasak. Az iparosodás, a mezőgazdasági tevékenység során keletkező szennyeződésekből sajnos olyan anyagok kerültek a környezetünkbe, a táplálékba vagy az ivóvízbe, amelyek változatlan formában a zsírszövetben felhalmozódva évekig a szervezetben maradnak és károsítják az endokrin rendszert. (Tény, hogy a ma már betiltott DDT nevű rovarirtó méreg ma is kimutatható az élővilágban.) Ezek a vegyszerek a bőrön, emésztőrendszeren vagy orrnyálkahártyán keresztül az emberi szervezetbe jutva képesek mimikálni az ösztrogéneket, elnevezésük pedig xeno-ösztrogének.

– Hogyan jutnak ezek tudtunkon kívül a szervezetbe?

– Többek között a permetszerekkel, gyomirtókkal, rovarirtókkal kezelt élelmiszerekből. Vagy az ivóvízből, mert az előbb felsoroltak és a fogamzásgátló szerek, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok is szennyezik a vizeket. A kozmetikai szerek sem veszélytelenek, mert a többségük kőolajszármazékot tartalmaz. Az aceton, a körömlakk vagy a hajfesték is tartalmaz xeno-ösztrogént. A klórszármazékokból, az öblítőkből, a mosó- és tisztítószerekből, a festékekből, a szőnyegekből, ragasztókból, PVC-ből, sőt még a laminált parketta bevonatából is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Külsőleg is látszanak az ödéma és a csípőhas tájék indokolatlan súlygyarapodásából.

 

 

 



Ahogy azt Lehóczki Laura is elmondta, az ivóvízben is előfordulnak xeno-ösztrogének. Ezeket a korszerű vízszűrő vagy víztisztító készülékek képesek megszűrni. Senki nem gondolná, de vízkészleteinket akár 60 ezer féle vegyi anyag szenynyezheti, és egy átlagos üzem harminc-negyven féle jelenlétét képes vizsgálni, de csupán a felét, mintegy húszat tud kiszűrni. Épp ezért érdemes otthon megbízható víztisztítót használni, ennek segítségével tisztább és egészségesebb folyadékhoz jutunk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!