Életmód

2013.10.20. 06:22

A sokoldalú erőspaprika

Az erőspaprika kivonata a test hőmérsékletének növelésével, az anyagcsere serkentésével és a zsírraktárok energiává való átalakulásával segíti a fogyni akarókat. De a paprika nem csak erre jó.

Tóth B. Zsuzsa

A kapszaicint, vagyis a paprikafélék erősségéért felelős vegyületet nemcsak ételeink pikánsabbá tételéhez alkalmazhatjuk, minden csípőssége ellenére nagyon jól használhatjuk a gyógyításban és az egészség megőrzésében. Bár elsőre irritálja a bőrt, ám huzamosabb használat esetén érzésteleníti a bekent felületet és így fájdalomcsillapító hatásai is vannak. A kapszaicin-tartalmú kenőcsök (természetesen megfelelő hígításban) jók a hátfájás, az ízületi gyulladás, a pszoriázis kezelésére.

A kapszaicin előnyös tulajdonságai között szokás emlegetni, hogy fokozza az anyagcserét, a nagyobb nyál- és gyomornedvtermelés pedig felgyorsítja az elfogyasztott ételek lebontását is. Ne használjuk belső fekélyek, általános gyomor és bélrendszeri gyulladások, gyomorhurut, bélhurut esetén. Vérkeringési elégtelenség, belső vagy külső vérzések esetén, felerősítheti, ronthatja a test gyulladásos folyamatait is. Túlzott használata csökkenti az ízbimbók érzékenységét, Irritálja a nyálkakártyákat. Alkalmazása során óvatosan járjunk el, szembe ne kerüljön, ha mégis, langyos vízzel öblögessük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!