Életmód

2014.05.02. 08:05

Családi recept szerint főzi a szappant Ákos

Varga Ákos egy régi magyar családi hagyományt, a szappanfőzést élesztette fel ezelőtt három évvel családja számára. Aztán az ismerősök, barátok olyannyira rákaptak Ákos szappanjaira, hogy ma már vásárokban is árulja azokat.

Tóth B. Zsuzsa

Ákos régóta vásározik, de textil és lenvászon szőtteseket, darázsmintás törölközőket árult, amelyeket édesanyja varrt. Családja folyamatosan nyitott volt a természetes dolgokra, a csalánteát és a körömvirágkrémet régi recept alapján készítik, és hajmosáshoz is megvannak a régi családi praktikák. Gondolta, kipróbálja a szappanfőzést is. Persze, először a családtagok, barátok, ismerősök kaptak ajándékba egy-egy szappant, aztán folyamatosan érkeztek a megrendelések.

Varga Ákos maga készítette, természetes alapanyagokat tartalmazó, kézbe simuló szappanokat árul a vevők örömére (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Régen minden családban főztek szappant. Én hideg eljárással dolgozom, kókusz és pálmaolajjal, hígított lúggal. Kikísérleteztem az arányokat, a receptet, de voltak irányadó tippek az interneten is – mesél Ákos a kezdetekről. A vevők örülnek, hogy aki árulja, az készíti is a terméket, nagyobb így a bizalom. Hitelesebben tud beszélni a szappanokról, a készítés folyamatáról. Amellett azok alapanyagában is biztos, márpedig ez lényeges, hiszen csakis természetes anyagokat használ. Egyik keramikus barátjával méretben és küllemben passzoló kerámia szappantartókat is készíttet. Ugyanis az ő egyes szappanjai alakjukban is eltérnek a hagyományos főzött szappanoktól. Oválisakat is formáz, ránézésre olyanok azok, mint egy kissé lapított krumpli, vagy nagy kavics. Jó érzés kézbe fogni, belesimulnak az ember tenyerébe, a tapintásuk pedig különösen kellemes.

- Igyekszem helyi alapanyagokat, szárított gyógynövényeket használni. A csalán és citrom keverékével készülő szappanban illóolaj van, sampon helyett is kiváló. A gerániumos, azaz citrommuskátlis gombaölő hatású, a levendula-menta frissítő, jó a fejfájásra. A fahéjasba csokiillata miatt legszívesebben beleharapna az ember. A szőlőmagosba a teljes szőlőmag belekerül. A legkedveltebb a körömvirágos, abba ázsiai növény, a cubeba olaját keverem. Akinek borotválkozás után kipattogzik a bőre, annak ajánlom borotvahab helyett. A kecsketejes szappan nagyon jó a száraz bőrre, bőrproblémákra – sorolja Ákos. Tanácsait sokan megfogadják, holland, német visszatérő vásárlói vannak. Értékelik közvetlenségét, nyitottságát. Ő pedig igyekszik mindenben a kedvükre tenni. Most például azon töri a fejét, hogy kitaláljon valami, a szappanokhoz illő díszcsomagolást, mivel sokan ajándékba viszik azokat. Amellett a hagyományos főzőszappannak egy olyan változatát készítené el,, amelyik erősebb tisztító hatással bír. Jó lenne például az autószerelőknek. A családon, baráti körön próbálja ki, aztán ha beválik, mehet a piacra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!