Életmód

2014.05.21. 11:04

Ismert emberek relaxációs technikái

Hogyan lazítanak a stresszes munkát végző ismert emberek?

Kovács Erika

Van, aki futással, úszással vagy éppen természetjárással, illetve olvasással oldja a feszültséget, más pedig gyerekeivel játszva kapcsolódik ki, körükben éri el azt az abszolút nyugalmat, amikor kellemesen lassul a szívdobogás.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke:

Fotó: Nagy Lajos

– A kötetlen munkaidő valójában teljes munkaidőt jelent – szögezi le az elnök. Az ítélkező bíró és az igazgatásvezető is hazaviszi a munkát, a feladat az ember fejében mindig ott marad – állítja. Mondja, sokszor azt veszi észre, hogy házimunka vagy szobabiciklizés közben adott feladat megoldásán gondolkodik, miközben hírműsort is néz. A házimunkát nem lehet megúszni három kamasz gyermek mellett, van segítsége, de ennek ellenére gyermekei a szokásosnál többször esznek bolti kakaós csigát. Szakvizsgát is kisgyerek mellett írt, akkor tökélyre vitte a rövid idő alatt történő hatékony kikapcsolódást, amit azóta is rendszeresen megtesz. Férje is bíró, jelenleg Győrben dolgozik, így sok mindent egyedül kell intéznie. Kevés szabadidejében spinningre jár, másokkal együtt zenére kerékpározni igazi felüdülést jelent. Arra is adódott példa, hogy kollégáival nagy kerékpáros túrákat tettek a Balatonnál, és akkor bizony nem beszéltek az ügyekről. Családjával is szívesen indulnak ehhez hasonló kirándulásokra, de sajnos ritkán van erre lehetőség. Kikapcsolódás az is, amikor kimegy a természetbe, olykor egyedül is, ami jó lehetőség arra, hogy rendezze feladatait, teendőit. Hobbija az olvasás, a nyugatos irodalom a kedvence, főként Móricz, Kosztolányi. Nyaraláskor a vízpartot választja, a napfényt, Keszthelyen nőtt fel, és mint mondja, a Balatonból nem tud kigyógyulni.

Dr. Flőrich András ügyvéd:

Fotó: Nagy Lajos

– Próbálok minél több időt tölteni a gyerekeimmel, velük tudok kikapcsolódni a legjobban. Amikor tehetjük, el szoktunk menni fürdőbe, általában Sárvárra. A gyerekek nagyon élvezik, és ilyenkor a feleségemmel mi is ki tudunk kapcsolódni egy kicsit. Ha elutazunk valahova, akkor is döntő szempont szokott lenni a fürdőzés a gyerekek miatt. Illetve azon ritka alkalmakkor, amikor feleségemmel kettesben eljutunk valahova hétvégére, akkor is a wellnesst, az úszást, az aktív pihenést részesítjük előnyben.

– Már évek óta fontos szerepet tölt be életemben a sport, amelyre sajnos korábban nem fordítottam elég figyelmet – magyarázza. Nagyon fontos az egészség megőrzése miatt, ahogy telik az idő, egyre inkább rá kellett jönnöm. Hetente három-négy alkalommal szoktam konditerembe járni, ahogyan a munka és a család mellett lehetőségem nyílik rá. Feleségem is sportol, és a gyerekek életében is szeretném, ha fontos szerepet töltene be a rendszeres mozgás, amit az egészség, az aktivitás megőrzése miatt alapvetőnek tartunk.

– Természetesen amennyire lehet, próbálom az irodában hagyni a munkámat, azonban a hivatásom természetéből adódóan gyakran nem sikerül – mondja őszintén. Beszél arról, hogy otthon is szokott gyakran dolgozni, ahogyan a munka éppen megköveteli. A mobiltelefon „csodája”, hogy bárhol és bármikor elérik telefonon. Rendszerint otthon is sokat csörög a telefonja, a hívások jelentős része munka, azonban nem teheti meg, hogy ne vegye fel. Az ügyvédeknél általában elmondható, hogy nincsen munkaidő, tulajdonképpen folyamatosan dolgoznak, mindig elérhetőnek kell lenniük. Ennek ellenére amennyire lehetséges, törekszik arra, hogy otthon a családjával legyen, és ne a munkával foglalkozzon – avat be magánéletébe.

Dr. Töreki Sándor dandártábornok, Veszprém megyei rendőrfőkapitány:

Fotó: Nagy Lajos

– Soha nem tudom a küszöbön belül hagyni a munkát, a hivatásom, illetőleg a beosztásom egész embert kíván, állandó készenlétet, folyamatos aktivitást igényel. Az élet gyakran felülírja napjainkat, bármikor bármi történhet, amikor indulni, menni, dolgozni kell. Ez komoly pálya, szóba sem jöhet, hogy az ember majd később megoldja a feladatot, a váratlan helyzetet, azonnal keresni kell a lehető legjobb megoldást a törvények maradéktalan betartása mellett. Mindez befolyásolja az ember magánéletét, fontos, hogy környezete elfogadja ezt az életvitelt, munkatempót.

Kevés szabadidejében legszívesebben kocog és fut, legtöbbször egy pápai parkban, ahol a szép környezet, a friss levegő igazi kikapcsolódást ad számára.

– Amikor tehetem, úszom és szaunázom, de szívesen ülök kerékpárra, és akkor irány a Bakony! – fogalmaz. A természet mindig kikapcsolja, pihenteti, szívesen kerekezik és fut, de amikor az ember szinte folyamatosan és megfeszítetten dolgozik, arra is szüksége van, hogy olykor egyedül legyen. Ha pihenés, akkor mindenképpen mozgás – szögezi le. A sport megtanítja az embert, hogy nincs az a holtpont, amelyen ne lehetne átjutni. A kitartó sportolás nem tűri a „középszert”, egész emberre van szükség az eredményekhez – állítja határozottan.

A rendőrfőkapitány szívesen gyűjt régi rendőrségi relikviákat, érdekli a hivatásával kapcsolatos múlt, izgalmasnak tartja az ezzel kapcsolatos kutatómunkát – meséli, miközben kinyit egy 1938-as Bűnügyi nyomozástant, aztán egy német nyelvű, szintén múlt századi kriminalisztikai kiadványt mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!