Életmód

2014.06.11. 18:05

Hevesi Tamás - Sikeres zenész, valamint futballedző egyben

Balatonfüred - Hevesi Tamást többnyire zenészként ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy a sűrűn betáblázott fellépések és koncertek mellett sikeres futballedzőként is dolgozik.

Szijártó János

A cukorbeteg válogatott kapitányaként tavaly megnyerte csapatával az diabéteszesek számára rendezett Európa Bajnokságot, idén pedig arra készül, hogy címüket a szeptemberi balatonfüredi EB-n is megvédjék.

A hétvégi balatonfüredi edzőtáborba az ország különböző csapataiból érkeztek játékosok, akik cukorbetegként egészséges társaik között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Bár a magyar, futball és siker szavak ritkán kerülnek egy mondatba, a cukorbeteg válogatott tavaly már bebizonyította, hogy a magyar foci nemzetközi figyelmet is érdemelhet - véli Hevesi Tamás, aki idén még erősebb csapattal készül a kontinensbajnokságra. Mivel maga is cukorbeteg, így az edzések vezénylését még nagyobb odafigyeléssel és empátiával végzi, nem csak a játékosok technikájára, de a betegség tüneteire is figyel.

- A futball alapvetően sérülésveszélyes sport, de cukorbetegként nem csak a megszokott veszélyekre, de az inzulinszint kordában tartására is figyelni kell - mondja az edző. A nagy igénybevétel miatt a szervezet szélsőséges reakciókat produkálhat, az inzulinszint hirtelen csökkenni kezdhet, ilyenkor úgynevezett hipoglikémia lép fel, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet, de épp ilyen veszélyes az inzulinszint túlzott emelkedése, vagyis a hiperglikémia is.

- A mostani edzőtáborban is előfordult, hogy egy-egy játékos annyira bizonyítani akarta rátermettségét, hogy a szervezete reakcióit is figyelmen kívül hagyta. Nekem kellett közbeavatkozni, hogy megelőzzük a bajt - mondja az edző. Hozzáteszi, cukorbetegként mindenkinek a maga orvosának kell lennie, a betegség őt is megtanította, hogy rendszert vigyen az életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!