Életmód

2014.06.01. 13:58

Ingyenes vizsgálatok

Herend, Márkó - Nagy érdeklődés mellett zajlott a térítésmentes szűrővizsgálat a két településen a hétvégén.

Győrffy Árpád

A Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) szervezésében szombaton 9-15 óráig a herendi művelődési ház parkolójába települt ki az a  korszerű szűrőkamion, amibe  a tüdődaganatok szűrését végző CT berendezés és  egy áttekintő hasi vizsgálatok lebonyolítására alkalmas ultrahangos eszközt építettek be.

A fentieken túl, az érintettek állapota szerint EKG és légzésfunkciós vizsgálatot, mozgás, táplálkozás, diabétesz kapcsán életmód kockázat elemzést végeztek, testsúly, testmagasság, BMI haskörfogat, vérnyomás, testösszetétel és vércukor-PSA méréseket is folytattak, hallásvizsgálatot tartottak.

A vizsgálatra érkező Bognár Zsuzsanna az adatlapját adja át Szántó András radiográfusnak a szűrőkamion lépcsőjén (Fotó: Győrffy Árpád)

A munkához az intézmény több termét, szobáját is igénybe vehették az egészségügyi szakemberek, hogy a különböző vizsgálatokra egymással párhuzamosan, jó körülmények között tudják fogadni a jelentkezőket. Szükség is volt rá, mert annyira nagy volt az érdeklődés, hogy az indulásnál egy kicsit sorba is kellett állni a regisztráláshoz.

Ugyanezeket a méréseket, szűréseket vasárnap 9-15 óráig Márkón is elvégezték az óvoda előtt felállított kamionnal és az intézmény különböző helyiségeiben a falu és a szomszédos Hárskút és Bánd lakóinak. Itt is volt, aki már a kezdés előtt fél órával megérkezett, hogy mielőbb sorra kerüljön. Az érdeklődők a regisztráció, majd az orvosi állapotfelmérés után mehettek a számukra fontosnak ítélt vizsgálatokra. A szűrések eredményét a helyszínen meg is kapták, Egyedül a CT-jét postázzák majd később a veszprémi laborban zajló feldolgozás után. Dr. Ráczné Freidler Andrea, az EFI vezetője elmondta, hogy mindkét helyen nagyon nagy volt az érdeklődés, Herenden százharmincan, Márkón nyolcvannégyen vettek részt a rendben lebonyolított szűrésen.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!