Életmód

2015.09.24. 18:18

A régi hobbijának él a kilencven éves Mariska nénit

Halimba - Családi körben tartott ünnepségen Tóbel János polgármester virágcsokorral és Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklappal köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Csizmazia Józsefné Preininger Máriát.

Németh András

Tóbel János polgármester még sok boldog, egészséges évet kívánt az ünnepeltnek, aki ezen a napon a névnapját is ünnepelte. Mariska néni 90 éve, 1925. szeptember 12-én született Szőcön. A három testvér közül egyedül ő él. Halimbára ment férjhez. Itt dolgozott az Aknamélyítő Vállalatnál három műszakban: volt portás, takarító, majd kitanulta a gépkezelő szakmát. Nyugdíjasként is tovább dolgozott, mivel közben meghalt a férje (ma már ennek is 40 éve) és egyedül maradt két gyermekével. Mindketten korán kirepültek a szülői házból. Fia Esztergomban, lánya Dunaújvárosban tanult tovább. Majd családot alapítottak, három unokája van az ünnepeltnek. Lánya elmesélte, hogy az édesanyja sajnos sokat volt egyedül, de talán az isteni gondviselésnek is köszönhető, hogy baleset vagy rosszullét esetén mindig volt valaki, aki azonnal segítséget tudott nyújtani neki.

Csizmazia Józsefnét Tóbel János polgármester köszöntötte
Fotó: Schvarczkopf Anita

Élni akarását mi sem bizonyítja jobban, hogy olyan súlyos betegségekből is felépült, mint az agyinfarktus és combnyaktörés. Bár ma már nehezen mozog, de memóriáját a mai fiatalok is megirigyelhetnék. Mindennapjaiban pedig még mindig több évtizedes hobbijának él, kézimunkáz. A mi a hosszú élet titka kérdésre ezt mondta: Mindig meg kell találni magunknak az értelmes elfoglaltságot. Emellett állandóan örömet kell szerezni a körülöttünk élőknek is.

Szerző: Schvarczkopf Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!