Életmód

2015.09.30. 13:57

Nem ettől hízunk

Úgy esszük, hogy azt sem tudjuk, miből van, mégis bűntudatunk van evés után.

Napló

Bár a fogyasztók nagy része kedvencének tartja, még mindig bűnös élvezetként gondol a chipsre, fél magas kalória- és sótartalmától és nem pontosan tudja, miből van. A magyarok fogyasztják szinte a legkevesebb burgonyaszeletet Európában. Vagyis tévhit, hogy a chipstől hízunk.

A sós snackek között magasan a chips a kedvenc, a második helyen osztozik a diákcsemege és a sós magvak, a harmadik befutó pedig a ropi. A chipsrajongók háromnegyede havonta többször is fogyaszt kedvenc termékéből, főleg otthon és házibulikban. Minden 10. ember már a munkahelyén is kibont egy-egy zacskóval, de jellemzően esti szórakozás közben esznek a legtöbben chipset. Mint minden más élelmiszer esetén, a kulcs itt is a mértékletesség.

A másik meglepő eredmény az, hogy a fogyasztók 25 százaléka a mesterséges ízfokozóktól és színezékektől tart, amelyeket az ilyen termékek nem tartalmaznak. Egy sokat ismételt érv a chips ellen nem más, mint a termékben található só mennyisége. Fontos tudni, hogy a chips sótartalma 1,5- 1,9 százalék között mozog. Ez az érték közel azonos a kenyér sótartalmával, sőt, ez az arány néhány péksütemény esetében 2,6 százalék is lehet, a felvágottak között pedig nem ritka a 3-4 százalék közötti érték sem. Ma már a magyar piacon is széles körben elérhetők azok a burgonyachipsek, amelyekben a só még az 1 százalékot sem éri el. A fogyasztók leginkább az elhízástól félnek, emiatt nemcsak a nők, de a férfiak közel felének is lelkiismeret-furdalása van a chips fogyasztása után.

A magyarok európai viszonylatban nagyon kevés chipset esznek, mindez azt jelenti, hogy egy teljes év alatt elropogtatott chips kevesebb energiát tartalmaz, mint amennyit egyetlen nap alatt a megszokott étel- és italfogyasztásunkon keresztül magunkhoz veszünk. Tehát nem a chips a felelős a hazánkban tapasztalt elhízási hullámért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!