Életmód

2015.10.14. 12:53

Fő a biztonság, ha gombáról van szó!

Ajka – Egy budapesti étteremben többen megbetegedtek az egyik erdei gombás fogás elfogyasztása után. Nagyobb baj is történhetett volna. A gombázással kapcsolatos tudnivalókról Hiri László gombaszakértőt kérdezte a Napló.

Szántó Renáta

A szakember kiemelte, hogy a gombák mindig a megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom függvényében jelennek meg az erdőkben, réteken. Az utóbbi időben lehullott csapadék bőven elegendő, ám meleg hiányában kevesebb faj indul növekedésnek, de az őzlábgombát és az érdestinórut például nem zavarja a nyirkos idő.

- Mindenki most keresi a vadon termő gombákat, ám kevesebb sikerrel járnak az emberek – részletezte Hiri László, aki azt is megosztotta a Naplóval, hogy gyakori jelenség, hogy a hozzá nem értő kirándulók és gombagyűjtők mérges gombát szednek össze.

Hiri László gombaszakértő, akinek ehető nagy őzlábgombát vittek bemutatni 
Fotó: Szántó Renáta

- Sokan felületesen nézik meg a gombákat vagy nem ismerik fel bizonyos jegyeiket, ezért aggodalom nélkül hazaviszik őket, pedig egyetlen gyilkos galóca két-három ember életébe kerülhet. A legnagyobb baj, hogy egyes ehető fajták, mint például a fűzöld galambgomba nagyon hasonlítanak rá. A gyilkos galóca spórapora annyira mérgező, hogy ha más gombák lemezei vagy termőrétege közé hullik, azokat is ki kell dobni. Egyik alkalommal két hölgy például hét darabot is összeszedett az említett fajtából. Szerencsére megmutatták, de az egész kosárnyi termés ment a kukába – idézte fel a gombaszakértő a történetet, mely akár tragédiával is végződhetett volna.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a szakértő is arra kéri a gombagyűjtőket és erdő látogatókat, hogy a saját és családjuk egészsége, élete érdekében mutassák meg a gombákat valakinek, aki ért hozzá.

Ehető csibegomba

- Mindenkinek szívesen állok a rendelkezésére, szombatonként megtalálnak a piacon, hétköznaponként pedig reggel nyolctól délután kettőig előre egyeztetett helyszínen vizsgálom be a gombákat. Az ellenőrzés néhány percet vesz igénybe, az embereknek el is magyarázom mit szedtek és hogy miről ismerhetik meg legközelebb. Javaslom a hozzám fordulóknak, hogy mindig nézzék meg könyvben a megbeszélteket, így idővel elsajátítják a legfontosabb ismereteket. Jó tanács, hogy kosarat használjanak a gombagyűjtésnél, mert az szellőzik és el is lehet mosni. Amiben nem biztosak, azt hagyják ott, vagy tegyék egy külön zacskóba, így megelőzhető a különböző gombák keveredése. Továbbá ne legyen senki jóhiszemű, ha a szomszédjától vagy mástól gombát kap, az attól még lehet rossz - sorolta a legfontosabbakat a férfi.

Az is tévhit, hogy a kukacos gomba biztos ehető, mivel a csúszómászóknak és a csigáknak más az idegrendszere, mint az embereknek, tehát nem úgy vagy egyáltalán nem hat rájuk a méreg, ezért érdemes minden esetben megmutatni szakértőnek az összegyűjtött termést. A vendéglátásban pedig tilos vadon termő gombát szakellenőri igazolás hiányában felhasználni, a fővárosi étteremnél ennek hiányából fakadt a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!