Életmód

2015.11.06. 18:31

Kiújuló fertőzés - Aki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, annak ismétlődően meg kell küzdenie a tünetekkel

Veszprém – Meghaladja a hatvan százalékot Európában az ajakherpeszesek aránya, derül ki az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adataiból. A vírusok okozta megbetegedés élethosszig tart.

Marton Attila

Aki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, változó időközönként, de ismétlődően meg kell küzdenie a tünetekkel. A betegséget okozó vírusok – amelyek akár évekig lappanghatnak – ugyanis nyugvó állapotban életünk végéig megmaradnak a szervezetben, mondta Treiber Amália, a Magyar Imre Kórház bőrgyógyásza. A vírusok aktivizálódását kiválthatja az immunrendszer gyengülése vagy a stressz is. Az ajakherpesz megjelenésekor égő érzést, lüktetést, enyhe bőrpírt tapasztalnak a betegek, a hólyagok rövid idő, akár néhány óra alatt kialakulhatnak a száj körül és az orrnyílásoknál, hívta fel a figyelmet a szakember, aki arról is beszélt, mindkét nemet egyforma arányban sújtja a betegség, amely először már leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkezik. Jó hír, hogy az olykor hőemelkedéssel, lázzal járó tüneteket is okozó herpeszt több készítmény is eredményesen kezeli, köztük vény nélkül kapható szerek is: a krémek és kenőcsök a hólyagok megjelenése előtt hatásosak, míg azok felbukkanása után már beszárításuk a cél, amelyre néhány éve képes az egyik géltípus.

A bőrgyógyász azt tanácsolja, aktív herpesz esetén mindenképpen kerülni kell a napozást és a szoláriumot, mert ennek hatására a hólyagok a test többi területén is előjöhetnek.

Címkék#herpesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!