Életmód

2015.11.12. 18:09

Népbetegség a diabétesz

Várpalota – Világszerte 350 millió ember küzd a diabétesszel, ami Magyarországon is népbetegség, minden tizenkét ember közül egy cukorbeteg, hangzott el a diabétesz világnapja alkalmából rendezett programon a várpalotai Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

A vár mögötti téren már délelőtt nagy volt a nyüzsgés, hiszen egészségügyi szűrőkamion látogatott a településre, mintegy 30 féle szűrővizsgálatot végeztek el a szakemberek. Mértek többek között vérnyomást és vércukorszintet, valamint testsúlyt és -magasságot, de a szépszámú érdeklődő még a cukorbetegeknél gyakori idegbántalom, a neuropátia vizsgálatán is részt vehettek; ezt egy úgynevezett vibrációs teszttel végezték el.

A várpalotai szűrőkamionban Aradiné Arany Krisztina (középen) szemnyomását mérik egy speciális géppel 
Fotó: Szabó Péter Dániel

Délután a vár rendezvénytermében folytatódott a program, ahol előbb Kóti Lászlóné, a Várpalotai Diabétesz Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Széles Margit diabetológus-kardiológus beszélt a cukorbetegségről és szövődményeiről. Kiemelte, világszinten mintegy 350 millió ember küzd a betegséggel, amelynek megelőzésében nagy szerepet játszanak a rendszeres szűrővizsgálatok.

Talabér Márta polgármester az elmúlt időszak városi fejlesztéseit s közeljövő terveit összegezte előadásában. – Jól halad a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építése, jelen állás szerint 2017 végére készülhet el a beruházás első üteme. Egészségügyi szempontból is sokat jelent majd a településnek, ha nem vágja ketté a várost a 8-as főút. Tisztább lesz a levegő, s reményeink szerint kevesebb baleset lesz majd – mondta el Talabér Márta, aki hozzátette, a város szociális intézményeinek felújítását is tervezi az önkormányzat.

Széles Margit diabetológus-kardiológus a megelőzés fontosságáról beszélt. Mellette Talabér Márta polgármester és Rácz Tamás, a várpalotai Szent Donát Kórház főigazgatója

Rácz Tamás, a Szent Donát Kórház főigazgatója kijelentette, a várpalotai intézményben világszínvonalú diabetológiai ellátás folyik, öt szakorvos foglalkozik a betegekkel. A kórház régóta húzódó felújításával kapcsolatban elmondta, jelen állás szerint a végükhöz közelednek már a munkálatok, a szakrendelések átköltözése is megkezdődhet még az idei évben az új épületszárnyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!