Életmód

2017.08.06. 09:30

Izgalmas éjszakai barangolás a halimbai "gyógyító kertben"

Éjszakai barangolásra hívta nemrégiben a település lakóit Imre Zsuzsanna, a Szalai Miklós Gyógynövénykert és Oktatóközpont kertészmérnök házigazdája.

Civil Tudósítónktól

Bár a délutáni felhőszakadás és eső kétségessé tette a rendezvény lebonyolítását, estére kellemes hőmérséklet várta a kertbe látogatókat. Az ötletgazda szervező elmondta, hogy a piknikes családias hangulat az egész estére jellemző volt.

- Ahogy végiggondolom, minden korosztály képviseltette magát. Jó volt nézni a szalonnát sütő apukákat, a vidáman játszó gyerekeket és az asztalokat körülülő beszélgető családokat. A gasztronómiai kínálatban gyógynövény teák, szörpök, pogácsák és citromfüves sütemények szerepeltek - számolt be Imre Zsuzsanna.

A programról elmondta, hogy a gyerekek játékos térképes feladatlappal járták körbe a kertet. Emellett lengőteke, célbadobó is színesítette a kínálatot. Eközben a felnőttek megismerhették a kertben folyó munkákat érdekes szemléltető képekkel. Az este csúcspontja a Kneipp-féle mezítlábas tanösvény átadása és a fáklyás éjszakai kertbejárás volt. Imre Zsuzsanna az ösvény átadásán röviden beszélt a névadóról Sebastian Kneipp német papról, majd az ösvény jótékony hatásáról is ejtett néhány szót.

Mezítlábas tanösvényt létesítettek Halimbán, amelyet Tóbel János polgármester és Imre Zsuzsanna adott át
Fotó: a szerző

- A mezítlábas ösvény egy nagyon jó terápia, hiszen mezítláb járunk különböző textúrájú anyagokon. Ezek a természetes anyagokból - például tobozból, homokból, szalmából, téglából - kialakított útszakaszok hol puhábbak, hol keményebbek, hol érdes, hol sima érzetet keltenek. Ez egy nagyon jó talpmasszázs. Aki bátor az bekötött szemmel is végigjárhatja az ösvényt. Teljesen más érzés megélni így az egyes szakaszokat, hiszen ha kikapcsoljuk, a látást, a többi érzékszerv felerősödve érzékeli a külvilág ingereit - hangsúlyozta a házigazda, aki Tóbel János polgármesterrel átvágták a nemzetiszínű szalagot és a jelenlévők birtokba vették az ösvényt. A besötétedés után fáklyás családi kertbejárás vette kezdetét, ahol minden érzékszerve ható feladatok fokozták a hangulatot.

- A résztvevőknek tapintás alapján kellett felismerni különböző terméseket, anyagokat. Illóolajakat, fűszernövényeket pedig szaglás alapján beazonosítani vagy növényeket megnevezni kóstolás után. Érdekességként pedig a liktáriumos házban bemutattam azokat, akár a kertünkben is begyűjthető növényekből és otthon is megtalálható természetes összetevőkből készült ápoló szereket, mint például fogkrém, sampon, arckrém, amelyeket akár mi is könnyen elkészíthetünk - mondta Zsuzsanna. A kertészmérnök a pozitív visszajelzéseken felbuzdulva már a következő, augusztus végi nyárbúcsúztató kerti pikniket szervezi.

A programban zene, filmvetítés és játékos foglalkozások szerepelnek. Tervei szerint tavasztól őszig a családi kerti piknik rendszeres programként jelenik meg Halimba közösségi életében.

Schvarczkopf Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!