VB 2022

2022.11.28. 11:00

Japán nagy esélyt szalasztott el

Spanyol és német továbbjutást vár a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjából Éles József korábbi világválogatott kézilabdázó.

Király Ferenc

A németek és a spanyolok 1-1-re végeztek egymással Fotó: MTI

Éles József, az NB I-ben és az Európa Ligában szereplő Fejér-B.Á.L. Veszprém ügyvezetője, hajdani világválogatott kézilabdázó:

– Lassan rásüthetjük a bélyeget, hogy az idei a meglepetések – vagy a „minden megtörténhet a mérkőzéseken” – világbajnoksága, mert a japánok a németek elleni, szenzációszámba menő diadaluk után kikaptak a nyitányon hét gólt beszedő Costa Ricától. A közép-amerikaiaknak győzni kellett, máskülönben búcsúznak a tornától, a távol-keletiek pedig az újabb sikerükkel nagy lépést tehettek volna a továbbjutás felé. A derbin a japánok valamelyest fölényben futballoztak, de inkább mindkét fél küzdött-hajtott, a kapuk ritkán forogtak veszélyben. A csata egyetlen gólja a Costa Rica-iak első kapura lövéséből született, s utána sem nagyon veszélyeztettek. Ám ilyen a sport, én sem számítottam rá, hogy nyernek. Egyébiránt maga a párharc nem az a 90 perc volt, ami az embert a televízió elé szegezi. A japánok számára előzetesen nem ígérkezett vállalhatatlannak a küldetés, de a vereségükkel nagy esélyt szalasztottak el, talán úgy voltak a riválissal, mint a Nationalelf velük: kicsit lebecsülték őket.

A németek szempontjából rendkívül fontos volt az esti összecsapás, mert ha kikapnak, alighanem repülnek haza Katarból. A csoportkör egyik legjobban várt rangadóján emiatt nagy volt rajtuk a nyomás, viszont jól reagáltak a nehéz feladatra, a második körre összekapták magukat. A két korábbi világbajnok csatáján azért nem volt eget rengető az iram, úgy tűnt, hogy egyik fél sem vállal túl sok kockázatot, igaz, az első gól után Rüdigeréknek már reszkírozni kellett. Noha a válogatottjuk a végén megszerezhette volna a győztes találatot, megérdemelt döntetlen született. A németek igazolták, hogy jó csapatuk van, s ha jobban belegondolunk, az iksz nekik sem olyan rossz eredmény. A csoport újra nyílt lett, ahonnan még mindenki továbbléphet. Ha a németek a zárófelvonásban legyőzik Costa Ricát, Japán pedig nem veri meg Spanyolországot, akkor a két európai gárda jut tovább. Szerintem ez lesz a forgatókönyv, a spanyolok elsőként, míg a németek másodikként kerülnek a tizenhat közé. A folytatásban mindketten messzire juthatnak, de az is lehet, hogy a nyolcaddöntő jelenti számukra a végállomást. Mert mint említettem, ezen a vb-n minden előfordulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!