Vb 2022

2022.12.18. 12:54

A vb-döntő számokban

Hosszasan lehet elemezni, hogy ki az esélyesebb.

nemzetisport.hu

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

♦ Mindkét csapatot már vb rajtja előtt a végső győzelemre leginkább esélyesek között emlegették, hiszen a FIFA világranglistáján az argentinok a harmadik, a franciák a negyedik helyen állnak. A  Transfermarkt játékospiaci portál szerint a gall kakasosok 1.03 milliárd eurós keretértékükkel – ebben a 35 millióra taksált, amúgy sérült Karim Bemzema is benne van – a harmadikok voltak a 32-es mezőnyben, míg a dél-amerikaiak 645.20 millióval a hetedikek. Induláskor a hazai fogadóirodánál a brazilok mögött Mbappéékat a második, Messiéket a harmadik legnagyobb favoritnak tartották számon.

♦ Mindkét csapatnál egy támadót tartanak a legértékesebb játékosnak, az argentinoknál az Inter futballistáját, Lautaro Martínezt (75 millió euró), a franciáknál a PSG-ben focizó Kylian Mbappét (160 millió), aki a vb gólkirályi címére is jó eséllyel pályázik. A dél-amerikaiak átlagéletkora (28.4) bő egy évvel múlja felül a franciákét (27.2).

♦ A két válogatottnak labdarúgásban ez lesz a 13. összecsapása. Az eddig 12 meccs felét, 6-ot az argentinok nyerték meg, 3-3 alkalommal született döntetlen, illetve francia siker. A vb-ken háromszor találkoztak, a mérleg 2–1 – ugyancsak a dél-amerikaiak javára. A franciák egyetlen sikere a négy évvel ezelőtti oroszországi tornán jött össze, ahol a kazanyi nyolcaddöntőben 4–3-ra győztek. Ez volt az első eset, amikor Argentína úgy veszített el egy tétmeccset, hogy legalább három gólt szerzett. A jelenlegi keretből az argentinoknál öten (a mostani cserekapus, Marco Armani, valamint Nicolás Otamendi, Nicolás Tagliafico, Ángel Di María és Lionel Messi), a franciáktól heten (a kapuvédő Hugo Lloris, továbbá Lucas Hernandez, Raphael Varane, Benjamin Pavard, Antoine Griezmann, Olivier Giroud és Kylian Mbappé) szerepeltek azon a meccsen.

♦ Mindkét csapat egy vereséget szenvedett a katari tornán: az argentinok a nyitó csoportmeccsükön Szaúd-Arábiával (1–2), a franciák a harmadik csoporttalálkozójukon Tunéziával (0–1) szemben maradtak alul, amikor már biztos továbbjutók voltak, és Didier Deschamps tartalékos együttest küldött pályára. Messiék a hollandok ellen tizenegyesekkel jutottak tovább, a többi vb-találkozóját megnyerte a két válogatott.

♦ Közös a két válogatottban, hogy kétszeres vb-aranyérmesek, Argentína 1978-ban és 1986-ban, Franciaország 1998-ban és 2018-ban jutott fel a világ csúcsára. Döntőt a dél-amerikaiak háromszor (1930, 1990 és 2014) vesztettek el, a gall kakasosok csak egyszer, 2006-ban.

♦ Az argentinoknak már hat vb-mérkőzésük dőlt el tizenegyesekkel – kettő 1990-ben, egy-egy 1998-ban, 2006-bam, 2014-ben és most –, és csak egyszer, 16 éve az akkor házigazda németekkel szemben maradtak alul (az volt az a meccs, amelyiken José Pékerman a kispadon „felejtette” Lionel Messit).

♦ A franciáknak ötvenszázalékos a mérlegük a tizenegyespárbajokban: 1982-ben a nyugatnémetek elleni elődöntőben és 2006-ban az olaszok ellen fináléban veszítettek, viszont 1986-ban a brazilok, 1998-ban pedig az olaszok elleni negyeddöntőből szétlövéssel jutottak tovább.

♦ Ha Argentínának sikerül megszereznie az aranyérmet, akkor két játékosa, Lionel Messi és Ángel Di María olyan páratlan sikersorozatot ér el, ami eddig rajtuk kívül még senkinek sem sikerült: minden olyan fontos trófeát begyűjtenek, ami válogatott és klubszinten mostanában lehetséges (olimpiai, kontinens- és világbajnoki cím, nemzeti bajnokság, nemzeti kupa, Bajnokok Ligája, valamint nemzeti és európai szuperkupa). Érdekesség, hogy 2007-ben U20-as világbajnokságot, 2008-ban olimpiát, majd 2021-ben Copa Américát is együtt nyertek. Ráadásul Messi ezenkívül háromszor még a FIFA-klubvilágbajnokságot is megnyerte.

♦ Ha a franciák sikerét hozza a finálé, akkor a Ferencváros elmondhatja magáról: a Monaco révén olyan csapatot előzött meg az Európa-liga csoportkörében, amelynek később két labdarúgója, Axel Disasi és Youssouf Fofana is világbajnok lett. Előbbi a zöld-fehérek elleni mindkét találkozót végigjátszotta (Monacóban Vécsei Bálint gólt eredményező lövésénél a labda először éppen Disasin változtatott irányt – a szerk.), és Fofana is összesen csak hét percet hiányzott.

♦ Franciaország a legutóbbi 7 vb-meccséből 5-öt úgy nyert meg, hogy már a félidőben is vezetett.

♦ Argentína az előző 5 vb-találkozóján nem kapott ki, a francia válogatott pedig a legutóbbi 10 mérkőzéséből 9-et megnyert, és csak 1-et bukott el (0–1 Tunézia ellen).

♦ Az argentinok legutóbbi 5 világbajnoki meccsükön, a franciák pedig az előző 7-ből 6-on minimum két gólt szereztek.

♦ A vb statisztikái alapján az argentin válogatott csak a labdabirtoklás mértékében előzi meg a francia csapatot, a kapott gólok számában és a passzok pontosságában egyenlően állnak, a többi mutatót tekintve – leginkább a védekező párharcokban – Deschamps legénysége felülmúlja Lionel Scaloniét.

♦ Egyénileg a vb-n a két csapat játékosai közül Théo Hernandezé a legmagasabb teljesítményindex (301), utána Lionel Messi és Kylian Mbappé következik holtversenyben, 294-gyel. A PSG két ásza egyaránt öt góllal áll eddig, Messi pontosabban passzol (85%–80%), és nagyobb százalékban nyeri meg a párharcokat (45–40).

♦ Az argentinoknál a két szélső védő, Gonzalo Montiel és Marcos Acuna letöltötte eltiltását, utóbbi visszatérhet Nicolas Tagliafico helyére. A szintén beugró Nahuel Molina viszont megtarthatja a helyét, Montiel pedig kispados lesz. Elöl a negyeddöntőben csereként pályára lépő, az elődöntőben pedig kispados Ángel Di María újra kezdő lehet.

♦ A Marca című spanyol lap úgy tudja, hogy a franciáknál a napokban vírusos megbetegedéssel küzdő Kingsley Coman, Raphaël Varane, Ibrahima Konaté trió teljesen felépült, de rajtuk kívül a térd-, illetve csípőfájdalmak miatt a pénteki edzést kihagyó Aurélien Tchouaméni és Théo Hernandez szintén együtt dolgozott szombaton a keret többi tagjával (beleértve a korábban hiányzó Adrien Rabiot, Dayot Upamecano kettőst is), így Didier Deschamps várhatóan kerete minden tagjára számíthat a vasárnapi finálén – leszámítva a már régóta sérült Lucas Hernandezt és Karim Benzemát.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
VASÁRNAP
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 16.00 

Forrás: nemzetisport.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!